Zeman mluvil o likvidaci novinářů s Putinem loni v květnu (ilustrační obrázek).

Na Slovensku byl spolu se svou partnerkou zavražděn investigativní novinář Ján Kuciak. Sedmadvacetiletý Kuciak pracoval pro zpravodajský portál Aktuality.sk. Stalo se tak necelý rok poté, co prezident Miloš Zeman při návštěvě Číny prohodil směrem k Vladimiru Putinovi, že by se měli novináři likvidovat.

Kuciak i jeho partnerka Martina K. byli podle prvního ohledání zastřeleni. Kuciak do hrudi, jeho přítelkyně do hlavy. Vražedná zbraň se dosud nenašla. Policie nyní čin vyšetřuje jako úkladnou vraždu.

„Smrt Jána K. pravděpodobně souvisí s jeho novinářskou činností. Je to bezprecedentní útok na novináře a takto závažnému zločinu Slovensko ještě nečelilo. Ostře odsuzuji tento zločin a slibuji, že nasadíme maximální kapacity, abychom ho vyšetřili a poskytli odpovědi na otázky, které s ním souvisí,“ uvedl policejní prezident Tibor Gašpar.

Kuciaka i jeho partnerku podle Denníku N zavraždili v jejich domě ve Veľkej Mači. Policii zalarmovala rodina, které se mladý pár už týden neozval. Policisté na místo dorazili v neděli ve 22:30 a oknem viděli, že někdo leží na zemi.

Sedmadvacetiletý novinář se věnoval případům lidí z okolí slovenské vládní strany Smer, kteří jsou podezřelí z daňových podvodů. Poslední text napsal o kontroverzním podnikateli a někdejším kandidátovi na primátora Bratislavy Mariánu Kočnerovi a jeho zvláštních finančních převodech například v luxusním bytovém komplexu Five Star Residence.

Kočner měl Kuciakovi poté, co se jej zeptal na daňové podvody, začít vyhrožovat. Řekl mu, že bude „hledat špínu na jeho rodinu a zveřejní ji“.

„Začnu se věnovat speciálně vám, vaší osobě, vaší matce, vašemu otci a vašim sourozencům,“ pohrozil údajně Kočner novináři.

K vraždě Kuciaka došlo necelý rok poté, co svým výrokem během návštěvy Číny vyvolal pozdvižení prezident Miloš Zeman. Při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem Zeman prohodil, že „novinářů je příliš moc a měli by se likvidovat“. Putin české hlavě státu odpověděl, že „není nutné je likvidovat, stačí je omezit“. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se jednalo o bonmot a celá rozprava nebyla myšlena vážně.

(jaz)