Přehled zpráv z byznysu v České republice. Miliardář a majitel skupiny Energy-Pro Jaromír Tesař zaútočil na polostátní energetický gigant ČEZ.

Miliardář Jaromír Tesař tvrdí, že prodej bulharských aktiv ČEZu byl netransparentní a zmatený. Tesař to napsal v otevřeném dopise šéfům skupiny ČEZ, ve kterém si na postup polostátního energetického koncernu stěžuje. V článku naleznete i další zajímavé zprávy o problémech českých byznysmenů v uplynulém období.

Tesař zaútočil na ČEZ: Prodej bulharských firem bylo neprůhledné

Miliardář a majitel skupiny Energy-Pro Jaromír Tesař zaútočil na polostátní energetický gigant ČEZ. Tesař měl zájem koupit od ČEZu za 8 miliard korun aktivity v oblasti distribuce a prodeje elektřiny v Bulharsku, ale ve výběrovém řízení neuspěl. Podle něj byl tendr netransparentní. Nyní se snaží lukrativní bulharský prodej zastavit. Tesař si na postup stěžuje v otevřeném dopisu šéfům polostráního energeitckého obra. Na problém upozornil server Euro.cz a Lidové noviny.

„Proces prodeje byl evidentně ovlivněn nedostatečnou informační podporou uchazečů, která ztěžovala jejich pozici a snižovala pravděpodobnost získání nejlepší možné nabídky. Takové situace navíc mohou vytvářet prostor pro spekulativní nabídky, jejichž strategií je uspět ve výběrovém řízení vysokou cenou, která je následně redukována,“ napsal Tesař vedení ČEZu.

Podnikatel dopis doplnil analýzou od společnosti BDO Advisory. Studie kritizuje ČEZ zejména za to, že ne všichni uchazeči měli stejný přístup k informacím. To byl podle Tesaře důvod, proč jeho firma Energo-Pro ve finále nabídla za koupi menší peníze než vítězný Inercom Group.

Inercom je v Bulharsku málo známý a tamní média pochybují o jeho zkušenostech a finančním zázemí. Není ani jasné, kde chce malá bulharská společnost vzít sumu 320 milionů eur (8 miliard korun), kterou za bulharská aktiva skupiny ČEZ nabízí.

Podle vyjádření skupiny ČEZ není ještě o kupujícím rozhodnuto. „S dozorčí radou ČEZ projednáváme komplexně celou transakci prodeje bulharských aktiv. Součástí předkládaných materiálů je i vyhodnocení všech nabídek, včetně nezávislých posouzení hodnoty prodávaných aktiv,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Američané žalují Strnadův holding Czechoslovak Group

Americká společnost SARN žaluje Strnadův český zbrojní koncern Czechoslovak Group (CSG). Požaduje mimo jiné náhradu škodu, kterou jí měl podnik způsobit svým postupem v pardubickém výrobci radarů firmě Retia. Zprávu přinesl server Euro.cz.

SARN se v žalobě odvolává na smlouvu uzavřenou s Czechoslovak Group, podle níž měli Američané získat v pardubickém výrobci radarů Retia až 25 procent akcií. Pokud by ale výrobce radarů CSG před 1. červencem 2021 převedla nebo prodala někomu jinému, měla by zaplatit SARN pokutu.

Firma SARN v žalobě tvrdí, že o převodu Retie byla informována s několikaměsíčním zpožděním až 5. listopadu 2017. Mělo se tím podle ní spustit sankční řízení. Zároveň prý CSG odmítá poskytnout informace nutné pro posouzení hodnoty Retie. Americká společnost žádá také odškodnění ve výši až stovek milionů dolarů za to, že se hodnota Retie nezvýšila. Ve finále se dokonce může stát, že výše požadovaného odškodnění bude vyšší, než je samotná hodnota CSG.

CSG, tehdy vlastněná miliardářem Jaroslavem Strnadem, koupila Retii v roce 2016. V loňském roce ji převedla na Strnadova syna Michala. Na konci ledna 2018 se novým vlastníkem CSG stal Michal Strnad, který získal 100 procent akcií.

Spor miliardářů kvůli bytům OKD: Krúpa chce k soudu předvolat Bakalu, Sobotku a Teličku

Společnost ARC equity services slovenského miliardáře Pavola Krúpy chce k soudu předvolat bývalé spolumajitele OKD Zdeňka Bakalu a Viktora Koláčka, expremiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a další bývalé ministry a místopředsedu Evropského parlamentu Pavla Teličku kvůli bytům Ostravsko-karvisnkých dolů (OKD).

ARC požaduje 856 tisíc korun jako náhradu škody za jeden z bývalých bytů OKD, který jejich vlastníci, společnost Residomo (bývalé RPG Byty) a předtím RPG Industries, neprodali nájemníkům. Přes 43 tisíc bývalých hornických bytů koupila od státu v roce 2004 spolu s šestačtyřicetiprocentním podílem v těžební společnosti OKD skupina Karbon Invest podnikatelů Koláčka a Petra Otavy (zemřel v roce 2015). O dva měsíce později svůj celý podíl v OKD, téměř 96 procent, prodala kyperské investiční společnosti RPG Industries vedené Bakalou. Byty pak vlastnila dceřiná společnost RPG Byty.

Nájemníci měli mít podle privatizační smlouvy v případě prodeje bytů předkupní právo a měli je koupit za netržní ceny. Firma jednotlivé byty neprodávala, v roce 2015 ale celou společnost koupili noví majitelé a později ji přejmenovali na Residomo. Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital sídlící v Londýně.

Krúpově firmě postoupila své pohledávky nájemnice jednoho z bytů. Škoda podle firmy vznikla nájemníkům tím, že nebyla dodržena povinnost přednostní nabídky za zvýhodněnou cenu. Pokud by Krúpa se žalobou uspěl, otevřelo by to zřejmě cestu pro další nájemníky bývalých hornických bytů.

Krúpa chce jako svědky k soudu kromě Bakaly a Koláčka předvolat také tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotku (ČSSD), tehdejší ministry průmyslu Milana Urbana, zdravotnictví Marii Součkovou (všichni ČSSD), zahraničí Cyrila Svobodu a životního prostředí Libora Ambrozka (oba KDU-ČSL). Telička byl dříve členem představenstva společnosti NWR, jíž patřilo OKD.

Agrofert doplácí na zajišťovací příkazy. Holding žaluje stát o 4 miliony

Zajišťovací příkazy finanční správy dopadly i na holding Afrogert, ještě do loňska vlastněný premiérem v demisi a podnikatelem Andrejem Babišem (ANO). Úředníci zadržují jeho dceřiné firmě Lovochemie bezmála 4 miliony korun za dluhy zkrachovalé společnosti ČKD Praha DIZ. Lovosická chemička se o částku soudí se státem. Zprávu uveřejnily Hospodářské noviny.

Lovochemie tvrdí, že jednala v souladu se zákonem a že zásah je neoprávněný. Podnik české úřady viní, že při zásahu postupovaly nesprávně. Podal žalobu na ministerstvo financí, pod nějž finanční správa spadá, a žádal uvolnění zajištěných prostředků. Obvodní soud pro Prahu 1 však žalobu zamítl.

„Protože Specializovaný finanční úřad jednal přesně podle rozhodnutí, která nebyla zrušena v žádném přezkumném řízení, nelze ten postup považovat za nesprávný,“ uvedla soudkyně Alena Novotná.

Dodala, že by žaloba musela přesně ukázat, kde mělo k pochybení dojít. Právní zástupce Lovochemie Pavel Dejl si ponechal lhůtu na odvolání.

„S rozhodnutím ve sporu o náhradu škody se musíme nejprve seznámit a zvážíme další postup. Teď nebudeme další kroky předjímat, ale jsme přesvědčeni o tom, že jsme v právu,“ souhlasí s ním mluvčí Agrofertu Jan Pavlů.

(pel)