Plánované daňové změny v Česku mají přinést daňovým poplatníkům 23 miliard korun ročně navíc. Pro ČT24 to uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová. Podle ní se jedná o největší snížení daňové zátěže za posledních 10 let.

Vláda v demisi chystá na rok 2019 daňový balíček, který by zrušil současnou superhrubou mzdu a solidární přirážky. Nahradily by je dvě sazby u daně z příjmů ve výši 19 a 23 procent.

V pořadu ministryně uvedla, že například zaměstnanec s příjmem 25 tisíc korun měsíčně, by nově odváděl na dani o 275 korun měsíčně méně než dosud (nyní jeho daň činí 2955 korun). Na webu ministerstva financí jsou další příklady, o kolik méně by lidé na dani odváděli.

Ministerstvo tam také uvádí konkrétní změny pro OSVČ. Návrh přináší možnost odečíst si od základu daně tři čtvrtiny odvedených pojistných, upozornila Schillerová. U naprosté většiny OSVČ platících nenulovou daň by mělo dojít ke snížení celkové odvodové zátěže.

Schillerová zdůraznila, že v příštích dvou letech nikdo nezaplatí po chystaných daňových změnách více. Připomněla, že se neruší ani žádné odečitatelné položky. Navržené změny se netýkají právnických osob.

(jaz)