Německé věznice se potýkají s přívaly radikálních islamistů.

Německé věznice si neví rady s množstvím extremistických islamistů. Jejich počet navíc ještě vzhledem k zahájení mnoha vyšetřování naroste. Ve věznicích po celém Německu nyní drží zhruba 150 islamistů.

Vězni, kterých se to týká, jsou buď ve výkonu trestu nebo ve vazbě kvůli obviněním z terorismu, citoval BKA podle serveru Deutsche Welle německý deník Die Welt. Navíc je prý mezi nimi několik „důležitých osob“, což by měli být stoupenci radikálního islámu.

Ministryně spravedlnosti spolkové země Hesensko Eva Kühne-Hörmannová přiznala, že v následujících letech se dá očekávat nárůst těchto vězňů. Zmínila to vzhledem ke stovkám vyšetřování proti islamistům, která jsou v současnosti vedena po celé zemi. Mnoho z nich míří proti džihádistům, vracejícím se do Německa z bojů za organizaci Islámský stát na Blízkém východě.

Dodala, že pokud věznice nebudou připravené pomoci extremistům znovu se integrovat, hrozí vypuštění radikálních islamistů a jedinců bez vyhlídek do německé společnosti.

Německé úřady v prosinci přiznaly, že v roce 2017 otevřely pětkrát víc případů spojených s terorismem oproti předchozímu roku. Asi dvanáct set vyšetřování zahrnovalo podezření z teroristického činu a z nich osmdesát procent mělo spojení s islamismem. Patřili sem radikální duchovní, neúspěšní atentátníci a jedinci navrátivší se z bojů v Sýrii a Iráku.

(jaz)