Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) vykonává kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) chyboval mezi lety 2014 až 2016 ve výběrových řízeních týkajících se převážně nákupů zdravotnického materiálu. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ten oznámil finančnímu úřadu podezření na porušení rozpočtové kázně ze strany SZÚ za 67 milionů korun.

Nedostatky se podle NKÚ týkaly nákupů speciálního zdravotnického materiálu pro přístroje na testování HIV a virových hepatitid. Ústav od roku 2006 odebíral od dodavatele jednoho z přístrojů zdravotnický materiál, na jehož dodávky uzavřel smlouvu. Kontroloři ale zjistili, že v letech 2014 až 2016 nakupoval i takový zdravotnický materiál, který součástí této smlouvy nebyl.

V jiném případě SZÚ v roce 2013 uzavřel s dalším dodavatelem smlouvu za sedm miliónů korun také na dodávky speciálního zdravotnického materiálu, a to napřímo bez jakéhokoli zadávacího řízení.

Kontrola také ukázala, že v roce 2014 SZÚ nedodržel mzdový limit stanovený ministerstvem zdravotnictví. Ten byl stanoven na 125 miliónů korun, ale ústav na mzdách vyplatil 146 miliónů korun.

SZÚ také poskytoval svým zaměstnancům bydlení, za které od nich nepožadoval odpovídající úhradu. Ve zrekonstruované budově bydleli zaměstnanci v bytech do 50 metrů čtverečních za ceny od 960 do 5 710 korun měsíčně. A to včetně poplatků za energie apod.

V kontrolovaném období nefungoval podle NKÚ také vnitřní kontrolní systém ústavu. Ze zákona musí každá instituce veřejné správy stanovit pracovníky, kteří předběžně kontrolují nákupy a veškeré hospodářské operace dané instituce.

Ústav tak podle něj například uhradil faktury, ve kterých byl uveden nesprávný dodavatel či jiné chybné údaje, nebo nezaregistroval, že daná smlouva už není platná a podobně.

(jaz)