Investiční skupina PPF Petra Kellnera se dohodla s Modern Times Group (MTG) na odkoupení 95 procent bulharské mediální společnosti Nova Broadcasting Group. Zbylých 5 procent PPF koupí od společnosti Eastern European Media Holdings. Cenu PPF neuvedla, obchod by ale měl Kellnerovu skupinu vyjít na zhruba 4,7 miliardy korun.

Podle zprávy MTG transakce ohodnocuje 100 procent Novy Broadcasting na 185 milionů eur, tedy v přepočtu asi 4,7 miliardy korun. MTG chce výnos z prodeje použít na investice do svého severoevropského mediálního domu Nordic Entertainment a podnikání v oblasti digitální zábavy.

Nova představuje největší bulharskou komerční mediální skupinu. Tvoří ji sedm televizních stanic, které jsou však podle výzkumné agentury Nielsen Admosphere ve sledovanosti až na druhém místě za bTV, a 19 firem poskytujících on-line mediální služby. Nova zaměstnává v Bulharsku kolem 650 lidí.

Uzavření transakce ještě podléhá schválení příslušnými regulatorními orgány, rozhodnutí se očekává během prvního pololetí roku 2018. Podle informací bulharských médií z minulého týdne se PPF uchází i o tamního telekomunikačního operátora Telenor.

PPF dříve vlastnila tuzemskou komerční televizi Nova, kterou v roce 2005 prodala společnosti CME.

(jaz)