Přehled zpráv z byznysu v České republice. Bývalý majitel OKD Zdeněk Bakala odmítá vracet miliardy korun.

Bývalý majitel OKD Zdeněk Bakala odmítá vracet miliardy korun, které si spolu s Petrem Kadasem vyplatili jako dividendy. V článku naleznete i další zajímavé zprávy o problémech českých byznysmenů v uplynulém týdnu.


Bakala popírá vinu a miliardy vracet nechce. Žaloba kvůli OKD je prý vykonstruovaná

Někdejší spolumajitel společnosti OKD Zdeněk Bakala popírá, že by se dopustil činů, ze kterých jej viní insolvenční správce firmy Lee Louda. Louda v roce 2017 podal odpůrčí žalobu na dřívějšího majitele OKD New World Resources N. V., firmy BXR Group Limited a CERCL Mining B. V. a podnikatele Zdeňka Bakalu a Petera Kadase, kterým společnosti patřily. Žádá po nich, aby OKD vrátili více než 12 miliard korun, které si v letech 2011 a 2012 vyplatili jako dividendy.

Zprávu uveřejnila MF Dnes. Podle Bakaly je žaloba uměle vykonstruovaný útok, opřený namísto fakt – a jejich tvrzení žalobcem – o veřejně vybudovaný mediální příběh o odpovědnosti a zlé víře žalovaných.

„Všichni věřitelé dlužníka přihlásili pohledávky mladší šesti měsíců před prohlášením úpadku dlužníka,“ je uvedeno v dokumentaci předložené v rámci insolvenčního řízení.

To by prý znamenalo, že pohledávky přihlášené v insolvenčním řízení OKD nevznikly dříve než půl roku před jeho zahájením a všechny dřívější závazky firmy by v takovém případě měly být splaceny.

Louda po soudu požaduje, aby rozhodl, že rozhodnutí o schválení dividend je právně neúčinné. Svůj požadavek odůvodňuje i faktem, že si majitelé těžební firmy mezi roky 2006 až 2011 vyplatili na dividendách více než 65,2 miliardy korun, skutečné zisky OKD za stejné období přitom dosáhly jen 33,5 miliardy korun.

Babiš zatím o pole na Teplicku nepřišel, o pozemky ale bude ještě bojovat

Premiér v demisi, podnikatel a miliardář Andrej Babiš vyhrál u soudu spor o pět hektarů polí na Teplicku. Pozemky koupil v roce 2009. Tehdejší nákup ale zpochybnila konkurzní správkyně Anna Šalomonová, která řešila případ zkrachovalého zemědělského družstva Žalany. Babiš se proto obrátil na Krajský soud v Ústí nad Labem, který žalobě vyhověl. Informaci přinesl server Seznamzprávy.cz.

„Rozhodnutí ještě není pravomocné. Strany mají možnost se odvolat k vrchnímu soudu,“ řekla mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová.

Podle konkurzní správkyně Šalomonové spadaly tyto nemovitosti do konkurzu zkrachovalého zemědělského družstva Žalany už od roku 2005. Soud řekl, že o tom Babiš nevěděl. To, že jsou pozemky součástí konkurzu zemědělského družstva, zjistil až pět let po koupi.

Babiš však bude muset ještě o své pozemky bojovat. Konkurzní správkyně řekla, že se proti rozhodnutí soudu nejspíše odvolá.

Vítkovické strojírny nemají dost peněz na výplaty. Zaměstnanci nedostanou mzdy včas

Vítkovické strojírny, někdejší firmy Vítkovice Power Engineering (VPE), nemají dost peněz na výplaty. Zaměstnanci tak nedostanou mzdy včas – namísto 15. února jim tak mají na účty dorazit až kolem 26. Podle vedení strojíren společnost neumí zajistit dostatek finančních prostředků. Důvodem má být žaloba mateřské společnosti Vítkovice na průběh insolvence.

Výplaty a provozní náklady totiž firma podle České televize hradila z krátkodobých úvěrů, ty jim ale teď banky poskytovat nechtějí. Vítkovické strojírny poslaly žalobci návrh dohody o dorovnání a mají proběhnout i klíčová jednání o případné jiné finanční výpomoci, kterou noví majitelé firmy museli začít hledat. Insolvenční správce David Vandrovec již požádal soud o urychlení řízení tak, aby neohrožovalo pozici firmy.

Zhruba 400 zaměstnanců Vítkovických strojíren, někdejší firmy Vítkovice Power Engineering (VPE), protestovalo v Ostravě proti společnosti Vítkovice, a. s., z holdingu podnikatele Jana Světlíka. Společnost žalobou žádá, aby soud zrušil smlouvu o prodeji výrobních částí její dceřiné firmy VPE. Divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna nyní patří Vítkovickým strojírnám a zaměstnanci se obávají, že kvůli této žalobě hrozí v podniku s 650 zaměstnanci zastavení výroby a propouštění.

VPE dřív byly jednou z klíčových dceřiných firem Vítkovic, a. s. V roce 2016 se ale několik firem ze Světlíkova holdingu dostalo do potíží, VPE skončily v konkurzu a insolvenční správce David Vandrovec začal jejich majetek rozprodávat. Kotlárna a Mostárna se tak dostaly do majetku Vítkovických strojíren. Vítkovice, a. s., nyní tento prodej, který schválil věřitelský výbor i soud, napadly.

Fortuna odchází z pražské a varšavské burzy, rozhodla Penta

Sázková společnost Fortuna Entertainment Group stáhne své akcie z burzy v Praze a ve Varšavě. Návrh prosadila společnost Fortbet Holdings, většinový akcionář, který je součástí finanční skupiny Penta. Skupina ve Fortuně vlastní většinový podíl 80,2 procenta. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Penta nabídla prostřednictvím dceřiné společnosti Fortbet Holdings Limited minoritním akcionářům odkup akcií na českém trhu za 182,50 Kč za akcii a na polském trhu za 29,80 zlotého.

Fortbet oznámil záměr stažení akcií již v březnu 2017. Zároveň tehdy zveřejnil svůj úmysl vykoupit menšinové akcionáře a společnost tak kompletně ovládnout.

Hlavním důvodem je snížení administrativní zátěže související s přítomností na burze. Největší akcionář i sama firma se tak chtějí zbavit povinnosti zveřejňovat o sobě více informací, což jako veřejně obchodovaná společnost musí. To ji prý znevýhodňuje oproti konkurenci, která na burze není. Firma bude mít také rozvázané ruce k expanzi prostřednictvím skupování dalších sázkařských společností.

(pel)