Sociální síť Twitter vykázala ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku čistý zisk. Stalo se tak vůbec poprvé v historii firmy. Zisk činil 91,1 milionu dolarů (1,9 miliardy korun). Loni přitom Twitter hospodařil se ztrátou 167 milionu dolarů.

Výsledky překonaly i očekávání analytiků a to především díky růstu příjmů z videoreklamy.

Očištěný zisk činil 19 centů, analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali zisk 14 centů na akcii. Příjmy se meziročně zvýšily o dvě procenta na 731,6 milionu dolarů. To byl první růst od čtvrtého čtvrtletí 2016. Příjmy z reklamy stouply o jedno procento na 644 milionů dolarů.

Neschopnost Twitteru vykázat zisk mátla investory vzhledem k tomu, že firma je přítomná téměř ve všech médiích a oblíbená mezi celebritami, sportovci a politiky, včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Twitter v říjnu naznačil, že by mohl být blízko zvratu, protože snížil své výdaje.

Za očekáváním však zaostal počet uživatelů, protože se Twitter rozhodl promazat falešné účty.

Ve čtvrtém čtvrtletí počet aktivních uživatelů za měsíc činil 330 milionů, což bylo o čtyři procenta více než před rokem. Proti předchozímu kvartálu však klesl a analytici čekali až 332,5 milionu aktivních uživatelů měsíčně.

V USA, ze kterých pochází většina příjmů Twitteru, počet měsíčních uživatelů klesl na 68 milionů z 69 milionů ve třetím čtvrtletí. Konkurenční větší Facebook má 2,1 miliardy měsíčních uživatelů.

(jaz)