Farma i nadále dostává státní dotace, které jsou určené pro malé a střední firmy. Loni podpora od Ministerstva zemědělství činila 21 290 Kč a byla určená na chov burských koz, plemenných beranů a kozla.

Dotace jsou určené pro podniky, které zaměstnávají méně než 250 lidí a mají roční obrat do 1,3 miliardy korun. Aktuální vlastníkem Čapího hnízda je společnost Imoba. Společnost spadá pod koncern SynBiol, který má více než 1 400 zaměstnanců a loni utržil 3,4 miliardy korun.

SynBiol patřil až do loňského roku předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který ho převedl do svěřeneckého fondu. Andrej Babiš dnes novinářům odmítl případ komentovat, protože se SynBiolem prý nemá již nic společného. Mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka uvedl, že dotaci v celkové výši 90 tisíc korun byla vloni Ministerstvu zemědělství vrácena.

Dle Ministerstva zemědělství nese zodpovědnost žadatel dotace. Není prý byrokraticky možné, aby jednotlivé žádosti kontrolovali zaměstnanci Ministerstva nebo chovatelské svazy, které dotace přerozdělují. Žadatel podepisuje čestné prohlášení, že se seznámil se zásadami pro poskytování dotací a je si vědom právních následků, které v důsledku uvedení neúplných či nepravdivých údajů mohou nastat.

Jedná se tak o další pochybnost v dotačním řízení farmy Čapí hnízdo. Kvůli padesátimilionové dotaci byl již dříve policií obviněn jak Andrej Babiš, tak místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.