Babiš si na vybraných ministryních osobně kontroloval čerpání eurodotací. Na fotografii ministryně Dostálová a Schillerová (ilustrační foto).

Premiér Babiš chce věnovat velkou pozornost čerpání prostředků z fondů EU. Oznámil to po jednání s vybranými ministryněmi o evropských dotacích. Holding Agrofert, ovládaný dnes Babišem prostřednictvím svěřenského fondu, je největším příjemcem zemědělských dotací v Česku.

Předseda vlády Andrej Babiš svolal na pondělí jednání, které se zabývalo aktuálním stavem čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie. Jednání o dotacích se zúčastnily ministryně financí Alena Schillerová, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová.

Podle informací Úřadu vlády jednali o současném programovém období, které probíhá v letech 2014-2020. Pro Českou republiku byla v těchto letech vyčleněna částka 607,9 miliardy korun (23,9 miliardy eur).

Konkrétní využití bylo specifikováno v deseti národních operačních programech, které jsou zastřešeny národním strategickým dokumentem, takzvanou Dohodou o partnerství. Největší podíl na celkové alokaci mají Integrovaný regionální operační program, Operační program doprava a Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

„Čerpání prostředků z fondů EU musíme věnovat velkou pozornost, protože v tomto směru Česká republika dlouhodobě zaostává. Je důležité, abychom měli větší vliv na to, kam prostředky z evropských fondů půjdou,“ prohlásil Babiš.

„Chceme se zaměřit především na investice, které podpoří hospodářský růst, zaměstnanost a konkurenceschopnost české ekonomiky. Se členy vlády se chci pravidelně scházet a stav čerpání průběžně vyhodnocovat,“ podotkl Babiš.

Největší eurodotace

Podle mediálních analýz je holding Agrofert, jež do minulého roku přímo vlastnil premiér Babiš, největším příjemcem, eurodotací v ČR. V roce 2016 měly Babišovy firmy získat na dotacích celkem 1,533 miliardy korun.

Babišova vláda před několika dny odmítla zavedení dotačního limitu na přímé zemědělské eurodotace po roce 2020 pro velké farmy. Nesouhlasila také se snižováním dotací podle velikosti podniku. Z rozhodnutí vlády bude mít přínos mimo jiné i holding Agrofert, který ještě donedávna přímo vlastnil Andrej Babiš.

Příprava Babišových priorit

Tématem pondělního jednání Babiše s vybranými ministryněmi byla také příprava priorit České republiky v období po roce 2020. Ty by měl specifikovat strategický dokument Národní koncepce realizace politiky soudržnosti v ČR po roce 2020.

Cílem koncepce má být „lépe zacílit intervence a zaměřit se na klíčové priority zohledňující národní a regionální potřeby při respektování možností veřejných rozpočtů ČR“.

První návrh dokumentu by vláda měla projednat na konci letošního roku.

Alokace a žádosti

Podle zprávy Úřadu vlády ČR bylo od začátku aktuálního programového období (2014 – 2020) vyhlášeno už 644 výzev s celkovou alokací 595,8 miliardy eur.

Ke konci prosince 2017 byl největší podíl v žádostech vzhledem k alokaci u OP Výzkum, vývoj a vzdělávání, OP Zaměstnanost a OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Naopak nejnižší podíl vykázal OP Technická pomoc. K datu 31. prosince 2017 bylo vedeno řízení o poskytnutí či převodu podpory ve výši 269,3 miliardy korun, tedy 47,1 procenta hlavní alokace. Proplaceno pak ke stejnému datu bylo celkem 93,4 miliardy korun, což představuje 16,3 procenta.

V programovém období 2007-2013 se podařilo z celkové alokace zhruba 700 miliard korun vyčerpat 96,4 procenta. Celkové nedočerpání by mělo být zhruba 20,17 miliardy korun.

Finální částka nedočerpání by ale měla být známa až po konečném uzavření jednotlivých programů ze strany Evropské komise. Čerpání ovlivnilo mimo jiné pozdní schvalování a změny evropských předpisů, složitost nastaveného čerpání fondů EU v ČR i například ekonomické krize a intervence ČNB.

Více o dotacích pro Agrofert čtěte ZDE:

Dotace: Babišova vláda odhlasovala zachování dotací velkým firmám, včetně Agrofertu