Podnikatelé si stěžují, že ministryně Schillerová chce o změnách EET jednat jen s těmi organizacemi, které evidenci tržeb podporují.

Podnikatelské odbory si v dopise postěžovaly ministryni financí Aleně Schillerové, že s nimi nechce jednat o EET. Kritizovaly ministryni, že chce o EET jednat jen s těmi podnikatelskými organizacemi, které elektronickou evidenci tržeb podporují.

Podnikatelské odbory uvedly, že ministryně financí Alena Schillerová v posledních dnech nejméně dvakrát prohlásila (8. 1. ČT24, 14. 1. ČT, Otázky Václava Moravce), že EET má podporu u podnikatelských spolků.

Alena Schillerová jmenovala Asociaci malých podniků a živnostníků, Hospodářskou komoru ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu. Opakovaně oznámila, že s vedením těchto organizací se sejde, aby s nimi konzultovala změny zákona o evidenci tržeb.

Předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek k tomu prohlásil:

„Jen několik málo předáků několika málo podnikatelských spolků EET podporuje, zatímco podstatná část podnikatelů a živnostníků je proti. Paní ministryně Schillerová plánuje konzultovat změny zákona o evidenci tržeb jen s těmi, jejichž názory jsou v souladu s politikou vlády, a kritiky EET ignoruje“.

„Domníváme se, že paní Schillerová je ministryní všech občanů, nikoli jen těch, jejichž názory či postoje jsou pro ni konformní. Podle nás je nutné, aby se paní ministryně seznámila i s názory a požadavky těch, kteří mají názory opačné,“ podotkl Bábek.

Informoval současně, že jeho organizace požádala dopisem ministryni Schillerovou, aby i jeho podnikatelské uskupení ako „zástupce kritiků EET a zájmů malých podnikatelů a živnostníků“, přizvala k jednání o změnách zákona o evidenci tržeb. (sfr)


Dopis PODNIKATELSKÝCH ODBORŮ ministryni Schillerové:

Vážená paní ministryně,

v několika svých veřejných vystoupeních jste oznámila záměr sejít se v nejbližších dnech se zástupci podnikatelských spolků, abyste s nimi projednala změny zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb.

Podle Vašich vyjádření se sejdete s těmi, kdo EET podporují. Taková volba je jistě zcela ve Vaší kompetenci, domníváme se však, že v zájmu podnikatelské veřejnosti by měly zaznít i názory opačné, tedy kritické. Chápeme situaci tak, že jste ministryní pro všechny občany, nikoli jen pro vybrané skupiny těch, kteří s Vámi souhlasí.

Naše organizace reprezentuje dlouhodobě odpor k EET, a máme tedy řadu námětů a požadavků na podstatné změny zákona o evidenci tržeb. To, že reprezentujeme velmi silný blok proti EET, hájící zájmy malých podnikatelů a živnostníků, dokládá např. námi pořádaná tisková konference z 8. 1. 2018 (presskit a záznam) a počet organizací, se kterými jsme ve spojení.

Paní ministryně, žádáme Vás, abyste nás přizvala k výše zmíněnému jednání. Chceme do diskuze přinést požadavky velké části podnikatelské veřejnosti i kritiků EET.

S pozdravem

Radomil Bábek předseda výboru Podnikatelských odborů – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z.s.