Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Koruna posílila na 25,35 Kč za euro 

Česká koruna ve čtvrtek posunula svůj téměř pětiletý rekord: posílila až k 25,35 Kč/EUR. K dolaru koruna zpevnila o čtyři haléře na 20,71 Kč/USD.

Airbus získal od Emirates zakázku na 36 letounů

Evropský výrobce letadel Airbus získal zakázku na 36 obřích letadel typu A380 od aerolinek Emirates. Obchod za odhadovaných šestnáct miliard dolarů (asi 332 miliard korun) má tomuto typu letounu zajistit budoucnost.

Čínská ekonomika rostla o 6,9 procenta

Hrubý domácí produkt Číny se v roce 2017 zvýšil o 6,9 procenta. Celoroční růst druhé největší ekonomiky světa tím zaznamenal první zrychlení za sedm let. Překonal tak cíl stanovený vládou na zhruba 6,5 procenta. Předloni čínská ekonomika vzrostla o 6,7 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za 26 let.

Švýcarsko plánuje zrušit anonymní akcie

Švýcarská vláda zahájila veřejnou konzultaci o plánu na přeměnu anonymních akcií na majitele u soukromých firem na registrované akcie, kterým bude přiřazeno jméno majitele. Návrh o akciích na majitele doporučený týmem OECD má za cíl omezit daňové úniky.

Apple dá majitelům zpomalených iPhonů na výběr

Šéf společnosti Apple Tim Cook slíbil, že v příští aktualizaci operačního systému budou moci majitelé iPhonů deaktivovat funkci, která u starších telefonů záměrně způsobovala zpomalování přístroje. Nová verze systému iOS vyjde příští měsíc ve verzi pro vývojáře a posléze se jí dočkají i všichni ostatní uživatelé.