Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Amsterdam omezí pronájmy přes Airbnb na 30 dní v roce

Amsterdam omezí od roku 2019 pronájem přes Airbnb maximálně na 30 dní v roce. Už od ledna 2016 mohli přitom majitelé bytů domů a bytů v Amsterdamu pronajmout svou nemovitost maximálně na 60 dní v roce.

EU chce do roku 2030 jen recyklovatelné plasty

Do roku 2030 by měly být v EU všechny plasty recyklovatelné. Navrhuje to Evropská komise (EK), která upozornila, že Evropané každoročně vygenerují 25 milionů tun plastového odpadu, ale k recyklaci se ho shromáždí méně než 30 procent.

Ceny jablek v ČR jsou nejvyšší za poslední roky

Kilogram jablek se v tuzemských obchodech prodává v průměru za 35 korun. Ceny některých odrůd se vyšplhaly k 50 korunám. Podle ČSÚ dosáhla průměrná cena kilogramu jablek v polovině prosince 35,05 koruny, což představuje meziroční zdražení o 20 procent. Nad 30 korun za kilogram v minulém desetiletí cena jablek v prosinci dostala jen v letech 2015, 2013 a 2012.

Čínská agentura srazila rating USA na úroveň Peru či Kolumbie

Čínská ratingová agentura Dagong Global Credit Rating zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti USA na stupeň BBB+, tedy na úroveň Peru, Kolumbie nebo Turkmenistán. Svůj krok zdůvodnila rozhodnutím Washingtonu snížit daně, což podle ní snižuje schopnost země splácet dluh.

Automobilka PSA loni zvýšila odbyt o 15 % 

Francouzská automobilka PSA v roce 2017 zvýšila odbyt o 15,4 procenta. Firma uvedla, že překonat obtíže v Británii a Číně jí pomohl silný růst na Blízkém východě a v Latinské Americe. Výrobce vozů Peugeot a Citroën prodal celkem zhruba 3,63 miliónu aut.