Minoritní akcionáři ČEZ žádají mimořádnou valnou hromadu kvůli financování nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Menšinoví akcionáři energetického gigantu ČEZ, které vede Michal Šnobr, chtějí uspořádat mimořádnou valnou hromadu firmy. Důvodem je hlavně financování nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Mimořádná valná hromada by se měla uskutečnit v první polovině letošního roku, ještě před řádnou valnou hromadou, která se pravidelně koná v červnu.

„Pokud to představenstvo neučiní, pak se obrátíme na soud,“ řekl Šnobr.

Kritik současného vedení ČEZ Šnobr uvedl, že pokud by výstavbu měl platit samotný ČEZ, budou podle něj minoritní akcionáři poškozeni poklesem ceny akcií firmy.

„Každý akcionář má práva daná zákonem, v našem případě zákonem o obchodních korporacích, aby hájil své zájmy,“ reagoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) ve svém programovém prohlášení slíbila, že zajistí přípravu nových jaderných bloků v potřebných termínech. Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller v polovině prosince 2017 uvedl, že by bylo třeba, aby nová vláda rozhodla o investorovi nového dukovanského bloku a způsobu financování co nejdříve. Podle něj by bylo nejlépe, aby tato rozhodnutí padla v první polovině letošního roku.

Právě nejasnosti o způsobu financování rozhodnutí o stavbě nového jaderného zdroje v ČR brzdí. Babiš ještě jako ministr financí ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) několikrát uvedl, že výstavbu bloku by měla financovat právě sama polostátní společnost ČEZ.

(pel)