Společnost Apple otevřeně přiznala, že úmyslně zpomaluje starší iPhony.

Apple úmyslně zpomaluje starší iPhony a snižuje jejich výkon. Řada zákazníků společnost podezřívala, že zpomalováním starších telefonů se snaží přimět spotřebitele k nákupu nového přístroje. To sice Apple popřel, zároveň ale přiznal, že mobilní telefony opravdu cíleně zpomaluje.

Americká technologická společnost tvrdí, že přístroje – konkrétně modely 6, 6S a SE – skutečně zpomaluje kvůli zhoršujícímu se stavu baterie.

Podle amerického počítačového gigantu je to navíc vlastnost, která byla implementována do telefonů záměrně. Operační systém iOS totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se zabránit neočekávaným vypnutím. Proto v případech, kdy není baterie již ve 100% kondici, sníží výkon natolik, aby „uživatel nebyl omezován v práci“.

Za omezení se však v tomto případě považuje pouze nahodilé vypnutí telefonu, nikoli ztráta výkonu, na kterou začali uživatelé poukazovat po zveřejnění celého příběhu.

Starší baterie nemusí být podle Applu schopny dodávat telefonu při plném výkonu procesoru požadovaný elektrický proud.

„To může způsobit, že se přístroj nečekaně vypne, aby ochránil své elektronické součástky,“ uvedla společnost.

Zpomalování telefonů tak má podle firmy prodloužit jejich životnost. Zástupci Applu si stojí za tím, že tato funkce je užitečná a v konečném důsledku pro zákazníky prospěšná. Proto hodlá podobným způsobem zpomalovat i všechny další iPhony v budoucnu.

(pel)