Části podnikatelů hrozí kvůli elektronické evidenci tržeb diskriminace, varovala Asociace hotelů a restaurací.

Části podnikatelů hrozí kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) diskriminace, varovala Asociace hotelů a restaurací. Ústavní soud totiž prozatím zrušil start třetí a čtvrté vlny EET. V praxi to znamená, že restaurace musí tržby evidovat, zatímco stánky s občerstvením nikoli. Pro podnikatele ve stejném oboru tak vznikají nerovné podmínky.

„Podle vyjádření většiny politických stran nebude prozatím v Parlamentu dostatečná vůle ani podpora pro prosazení původně schváleného návrhu, aby proběhly další vlny EET, které by zahrnuly do této povinnosti ostatní obory,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Za této situace je podle asociace lepší zákon zrušit.

„V torzu, které z původního záměru zbyde, bude tato povinnost platit pouze pro obchody a restaurace. Zákon tedy již nebude narovnávat postavení na trhu, ale naopak diskriminovat část podnikatelů,“ dodal Stárek.

Vytváření rozdílných podmínek pro podnikatele ve stejném oboru je podle Stárka naprosto nepřípustné. Podotkl navíc, že sektor hotelnictví a gastronomie je již v současné době neúměrně zatížen nadměrným množstvím regulací a nikdy nebyl hlavním zdrojem šedé ekonomiky, tak jak bylo mnohdy prezentováno.

„Naši podporu EET jsme vždy spojovali s podmínkou minimálních výjimek a narovnání tržního prostředí, k tomu bohužel nedošlo a pravděpodobně ani nedojde.“

Ústavní soud zastavil rozjezd třetí a čtvrté vlny EET. Třetí a čtvrtá vlna podle nálezu soudu není sama o sobě protiústavní, ale dle verdiktu soudu může začít platit až po „důkladnějším zvážení dopadů a vymezení výjimek přímo v zákoně, nikoliv jen ve vládním nařízení“.

U třetí a čtvrté vlny je podle Ústavního soudu nutné důkladně zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů.

Třetí vlna se měla od března 2018 týkat třeba stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Od června 2018 se do systému měli zapojit také vybraní řemeslníci.

(pel)