"Nešťastné igelitky". Ekologie zvítězila nad obchodem: Dávat zákazníkům igelitovou tašku zdarma k nákupu bude přísně zakázáno.

S igelitovými taškami v obchodech je konec. Tedy, alespoň s těmi rozdávanými zdarma obchodníkem k nákupu. Od ledna 2018 budou mít všechny obchody přísně zakázáno poskytovat zdarma na nákup igelitové tašky. Občané si tak po Novém roce budou muset připlatit. 

Podle informací Ministerstva životního prostředí již velké obchodní řetězce s potravinami několik let tašky zdarma neposkytují. Řada jiných obchodů, například prodejny s módou, obuví či elektronikou nadále dávají k nákupu i plastovou tašku zdarma. Na blížící se zákaz igelitek poukázalo Právo.

Zákaz igelitových tašek vyplývá z novely zákona o obalech. Totou novelou se Česko připojilo k zemím EU, které nezpoplatněné igelitky zakázaly z ekologických důvodů.

Povinným zpoplatněním plastových tašek reagovalo ministerstvo jednak na povinnost vyplývající z evropského práva. Podle úřadu je však cílem bránit znečištění přírody taškami z plastu.

„Je potřeba si uvědomit, že každý z nás použije za jeden rok podle pesimistických odhadů na 300 plastových tašek, v mnoha případech úplně zbytečně. A jedna taková lehčí plastová taška se rozkládá přibližně 25 let,“ informoval ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zpoplatnění plastových tašek by podle názoru státních úřadů mělo jejich spotřebu snížit.

„Ve Velké Británii, když podobné nařízení zavedli, byl ten pokles až o 85 procent,“ oznámil ředitel odboru odpadů MŽP Jaromír Manhart.

Státní trest za tašku

Za porušení zákona hrozí obchodníkům sankce do výše 500 tisíc korun. Obchodníky bude kontrolovat Česká inspekce životního prostředí a Česká obchodní inspekce.

Povinné zpoplatnění se týká všech plastových tašek. Jednotnou cenu za takovou tašku zákon nestanovuje, obchodníci si ji mohou určit sami. Musí ovšem požadovat alespoň takovou částku, která pokrývá pořizovací náklady na danou tašku.

Zpoplatnění se nebude vztahovat na mikrosáčky na pečivo, zeleninu nebo uzeniny, protože tyto plní především hygienickou funkci a také zabraňují plýtvání potravinami. Rozdíl mezi sáčkem a igelitkou je definován tloušťkou 15 mikronů.

Ministerstvo spolu s opatřením spustilo kampaň, která má motivovat lidi, aby si nebrali igelitky ani za poplatek a na nákupy chodili s vlastní taškou. Nechalo si pro tyto účely navrhnout a vyrobit i vlastní plátěné tašky s natištěnými hesly jako „igelitky nebrat, neplýtvám, nešustím, ne plastu”.

Ministr Brabec odkázal veřejnost také na historické „síťovky“.

„Mnozí si určitě vybaví síťovky, které byly svého času téměř v každé kapse, nebo látkové tašky. Pak je převálcovaly ty nešťastné igelitky. Věřím, že naše originální plátěné tašky veřejnost zaujmou a že si je oblíbí,“ vysvětlil staronový ministr životního prostředí. (sfr)