Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Polská PKN Orlen chce odkoupit akcie Unipetrolu

Polská společnost PKN Orlen chce odkoupit akcie Unipetrolu. Nyní v petrochemickém holdingu vlastní téměř 63 %. Cílem Poláků je získat v Unipetrolu 90procentní podíl. Pak by mohli vytěsnit i zbytek akcionářů.

Krúpa se vzdal většině v Arca Capital

Miliardář Pavol Krúpa se stahuje z vedoucí pozice v investiční skupině Arca Capital. Podnikatel se rozhodl převést část svého podílu ve skupině Arca na Rastislava Veliče. Krúpa by měl mít v nové vlastnické struktuře podíl 30 %.

Škoda Auto hlásí nejlepší měsíc v historii

Škoda Auto dodala v listopadu 114 600 vozů, meziročně o 17,5 % více. Prodej výrazně rostl v Evropě i v Číně. Meziročně stoupl zájem o model Škoda Superb, a to o více než 10 %. Letošní listopad se stal nejlepším měsícem v historii podniku.

Toyota a Panasonic chtějí vyvíjet baterie do elektromobilů

Největší japonská automobilka Toyota Motor a japonská elektrotechnická společnost Panasonic plánují spolupracovat na vývoji baterií do elektromobilů. Panasonic by tak upevnil své vůdčí postavení v oblasti lithium-iontových baterií.

Koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru posílila

Česká měna ve středu o 2 haléře oslabila vůči euru. K dolaru naopak o 6 haléřů posílila. V 17:00 se koruna obchodovala za 25,64 Kč/EUR a za 21,80 Kč/USD. Pražská burza mírně rostla, především díky Unipetrolu.

(pel)