Tesla na jihu Austrálie připojila k síti největší lithium-iontovou baterii na světě. Splnila tak slib svého šéfa Elona Muska, že tak učiní do 100 dnů od podpisu smlouvy.

Americká společnost Tesla připojila k australské síti největší lithium-iontovou baterii na světě. Splnila tak Muskův slib, že instalace proběhne do 100 dnů od podpisu smlouvy 29. září. Kritici podpory obnovitelných zdrojů se Muskovi však i tak smějí a namítají, že je baterie „hollywoodským řešením“ v zemi, která je ve výrobě elektřiny stále ze dvou třetin závislá na fosilních palivech.

Baterie je třikrát větší než dosavadní jednička v kalifornském Mira Loma. Instalována byla poblíž města Jamestown ve větrné farmě francouzské společnosti Neoen a má pomoci vyřešit problémy s výpadky elektřiny, které trápí jih Austrálie. Může za ně přechod od uhelných elektráren k větrným zdrojům, jejichž produkce je méně stabilní.

Zařízení začalo dodávat proud do sítě první den australského léta, se kterým spotřeba energie výrazně stoupá kvůli častému používání klimatizací. Teploty v oblasti stoupají pravidelně nad 30 stupňů Celsia.

Akumulátor o kapacitě 100 megawathodin uskladní dostatek energie na pokrytí spotřeby zhruba 30 tisíc domácností po dobu přibližně jedné hodiny.

Kritici podpory obnovitelných zdrojů baterii označují za „hollywoodské řešení“ v zemi, která je ve výrobě elektřiny stále ze dvou třetin závislá na fosilních palivech, hlavně na uhlí.

Podle Muskových příznivců baterie stabilizovat síť v regionu, který je z 40 procent závislý na zdrojích z větrné energie. V období bezvětří je jí proto mnohdy nedostatek. V takovém případě může baterie na výpadek reagovat ve zlomku vteřiny.

Kolik za baterii Austrálie zaplatí, zatím zveřejněno nebylo. Projekt je součástí širšího plánu v objemu 510 milionů australských dolarů (8,4 miliardy korun), který má zajistit dodávky elektrické energie v regionu silně závislém na obnovitelných zdrojích.

(pel)