Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Madeta více než zdvojnásobila zisk. Vydělala přes 370 milionů

Madeta zvýšila v roce 2016 konsolidovaný zisk po zdanění o 121 % na 371,2 milionů Kč. Tržby společnosti klesly o necelých 7 % na 5,25 miliardy Kč. Konsolidovaný provozní zisk zvýšila Madeta o 118 % na 456,6 milionu Kč.

Saúdové plánují gigantický petrochemický komplex za téměř půl bilionu

Saúdskoarabský státní ropný gigant Saudi Aramco a petrochemická firma Saudi Basic Industries Corp. podepsali předběžnou dohodu o výstavbě komplexu na petrochemické produkty za 20 miliard dolarů (426,4 miliardy Kč). Projekt bude největším zařízením na přeměnu ropy na chemikálie na světě.

Sazka ohlásila vydání vlastních dluhopisů

Loterijní skupina Sazka Group začala prostřednictvím J&T Banky nabízet investorům vlastní pětileté eurové dluhopisy. Na trhu chce prodejem bondů se čtyřprocentním ročním úrokem získat až 200 milionů eur (5,1 miliardy Kč). Peníze chce poidnik využít na rozvoj stávajícího podnikání i na případnou zahraniční expanzi.

Benzina dokončuje převzetí části OMV, chce ještě posílit na trhu

Největší česká síť čerpacích stanic právě dokončuje převzetí části pump rakouské OMV. Rakouská firma se v roce 2016 dohodla s Benzinou na prodeji více než 60 čerpacích stanic v Česku. Šéf Benziny má ambice ještě na trhu posílit.

Redevco koupil za 1 miliardu secesní budovu City Palais u Václavského náměstí

Za více než 40 milionů eur (asi 1 miliarda Kč) koupila investiční společnost Redevco budovu City Palais v centru Prahy. Secesní budova má 7482 metrů čtverečních prostor. Mohlo by se tak nově jednat o zázemí pro firemní vlajkový obchod. Budova má také potenciál pro oslovení řady maloobchodních nájemců.

(pel)