Kancléřku Angelu Merkelovou nejspíš zachrání sociální demokracie, která otočila a je ochotna jednat o koaliční spolupráci.

Angela Merkelová (CDU/CSU) asi přežije nastalou politickou krizi v Německu. Kancléřku u moci nejspíš udrží sociální demokracie (SPD), která je připravena jednat o řešení německé vládní krize. Pokračování velké koalice s CDU/CSU tak již není zcela vyloučeno.

„SPD je pevně přesvědčena, že je potřeba mluvit. SPD se nebude bránit rozhovorům,“ uvedl generální tajemník strany Hubertus Heil.

„SPD se nemůže chovat jako umíněné dítě,“ podotkl zase sociálnědemokratický ministr spravedlnosti Heiko Maas.

Strana na jednání vyhodnocovala schůzku svého šéfa Martina Schulze s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Právě ten zve Merkelovou, Schulze i šéfa CSU Horsta Seehofera ke společnému jednání příští týden.

Steinmeier, který se v příštím týdnu sejde i se šéfy poslaneckých frakcí, se jasně postavil proti předčasným volbám. Ty se po krachu rozhovorů o vládě mezi CDU/CSU, FDP a Zelenými zdály velmi pravděpodobné. Důrazně vyzval všechny strany k jednání s tím, že není možné jen tak vracet odpovědnost do rukou voličů.

„SPD si je velmi dobře vědoma své zodpovědnosti za Německo, ale zvláště za Evropu,“ uvedl šéf sociálních demokratů Martin Schulz.

Pokud by nakonec skutečně došlo na rozhovory s CDU/CSU o vládě, bude SPD podle pozorovatelů chtít široké programové ústupky. Pokračování velké koalice si zatím sociální demokraté nepřáli z obavy, že by vedla k jejich dalšímu oslabování, a naopak posilování okrajových stran jako je protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

Změnu odmítavého postoje, který strana zaujala hned v den voleb po svém nejhorším výsledku v dějinách spolkové republiky, by ale předtím podle místopředsedy SPD Ralfa Stegnera museli schválit straníci.

Merkelová ostrouhala, jednání o nové vládě krachla. Německo míří k předčasným volbám

(pel)