Německá kancléřka Angela Merkelová nebyla schopná sestavit novou německou vládu. V Německu tak nyní hrozí předčasné volby a je možné, že v nich Merkelová nebude ani kandidovat.

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU/CSU) to má spočítané. Jednání o sestavení nové německé vlády zkrachovala. Svobodní demokraté z FDP ukončili rozhovory s křesťanskými demokraty kancléřky Merkelové a Zelenými. V Německu tak nyní hrozí předčasné volby a je možné, že v nich Merkelová nebude ani kandidovat.

Více než čtyřtýdenní vyjednávání s konzervativní unií CDU/CSU a Zelenými se kvůli přetrvávajícím neshodám rozhodli ukončit svobodní demokraté (FDP).

„Je lepší nevládnout, než vládnout špatně,“ uvedl šéf FDP Christian Lindner.

Sporných bodů bylo hned několik. Strany se neshodovaly například v otázce energetiky a budoucnosti uhelných elektráren. Spory byly ale i v imigrační politice.

Ostatní strany vyjednávající o nové vládě podle politika Zelených Jürgena Trittina prohlášení FDP sledovaly v televizi. Trittin i místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová vyjádřili přesvědčení, že svobodní demokraté byli na přerušení rozhovorů dopředu připraveni. Podle Klöcknerové by navíc bylo slušností, aby o neúspěchu rozhovorů informovaly všechny strany společně.

Kritika CDU a Zelených, kteří pochválili Merkelovou za snahu neustále hledat kompromisy, odpovídá informacím, které se objevovaly v posledních dnech. FDP podle nich například v otázce migrace výrazně přitvrdila svůj postoj, čímž podle některých zablokovala možnou dohodu v této otázce.

Spolkové republice nyní hrozí předčasné volby, protože sociální demokraté (SPD) odmítají účast na vládě a žádná další koalice nepřipadá v úvahu. Existuje ještě teoretická možnost vzniku menšinové vlády, s níž ale nikdo nepočítá.

Nejpravděpodobnější variantou jsou tak předčasné volby, i když si je prakticky žádná z parlamentních stran nepřeje. Jednak by mohly vést k posílení protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) a jednak by stejně nemusely přinést žádné další koaliční možnosti.

(pel)