Nový předseda Svobodných Tomáš Pajonk (vlevo) označil návrh "Alternativy pro Evropu" za "slabikář euroskepticismu".

Europoslanec Jiří Payne a bývalý europoslanec Petr Mach (oba za Svobodné) oficiálně představili svůj návrh na vytvoření alternativy Evropské unie. Navrhli konkrétní postup, jak zrušit EU a přejít do alternativní podoby spolupráce evropských států. Svůj návrh Alternativy pro Evropu rozeslali mimo jiné na všechny ambasády v Evropě.

Evropská unie nefunguje a všichni se už delší dobu shodují, že je „potřebná nějaká reforma“. Nikdo ale dosud nepředložil konkrétní návrh, jak na evropský kontinent vrátit demokracii, konstatovali autoři návrhu.

Dílčí pokusy podle nich vedly jen k další centralizaci, byrokratizaci, unifikaci a k dalšímu předání kompetencí do Bruselu. To podle nich není řešení.

„EU nelze reformovat. EU směřuje nevyhnutelně k nedemokratickému autoritativnímu režimu. Nemáme na vybranou – buď dojde k zahnívání stávajícího modelu, nebo se rozhodneme pro nějaký jiný,“ prohlásil europoslanec Jiří Payne.

Administrativa v Bruselu podle Payna soustředila do svých rukou obrovskou nekontrolovatelnou moc.

„Dům postavený na špatných základech spadne, a EU má špatné základy. Proto chceme diskusi o tom, jak by mohla vypadat spolupráce evropských států jinak než v současné podobě,“ vysvětlil Payne.

Připomněl také, že diskusi fakticky zahájil francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém zářijovém projevu na půdě pařížské Sorbonny.

„My chceme demokratickou Evropu, zatímco Macron chce autokrativní Evropu,“ zdůraznil Payne.

Ekonom Petr Mach se zaměřil na otázku eura: „Jedním z pilířů politické a ekonomické moci je Evropská centrální banka a jednotná měna euro. Nechceme euro rušit. Ale euro musí být v budoucí Evropě striktně dobrovolné. Mělo by být jen a pouze na každém suverénním státu, jestli do eurozóny chce vstoupit, nebo zda se z ní rozhodne vystoupit.“

Slabikář euroskepticismu

Nový předseda Svobodných Tomáš Pajonk ocenil předložený dokument a označil ho za „slabikář euroskepticismu“. Připomněl také, že s heslem „Jde to i jinak“ (podtitul materiálu, který navrhuje zrušení EU) šli Svobodní záhy po svém vzniku v roce 2009 do eurovoleb.

„To je pro nás zásadní motto, protože Svobodní nechtějí rozbourat vztahy mezi národy, ale budovat je na základě dobrovolné spolupráce,“ upřesnil Pajonk.

Payne a Mach společně vyzvali k celoevropské diskusi.

„Aby se všichni, kteří mají o svobodu a demokracii v Evropě obavy, sjednotili kolem společného cíle, kterým je obnovit demokratický pořádek. A to znamená zahájit veřejnou diskusi o alternativě ke stávající podobě integrace. Hledáme alternativu pro Evropu,“ uzavřel Payne.

Jedna z prvních konferencí k uvedenému tématu se bude pod názvem Alternativy Evropské unie za účasti předních českých politiků konat v prosinci v Praze. (sfr)

Více o tématu čtěte ZDE:

Europoslanec Payne: Pokud by Česko uteklo z Evropské unie, problémy Evropy to nevyřeší

Český europoslanec Jiří Payne se rozhodl zrušit Evropskou unii a vytvořit její alternativu