Komunisté jsou připraveni jednat o toleranci menšinové vlády Andreje Babiše, pokud šéf ANO přistoupí na jejich podmínky.

Komunisté jsou připraveni tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše, pokud šéf ANO splní jejich podmínky. KSČM nechce, aby prý v Česku vznikl chaos. Lídr ANO od Miloše Zemana dostane oba pokusy na sestavení nového vládního kabinetu. Prezident nechce pověřovat o sestavení vlády nikoho jiného než Babiše. 

„My jsme nikdy o podpoře nejednali. Nikdy jsme to slovo neřekli. Jde o případnou toleranci v případě, že nebude jiného zbytí,” uvedl předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Už dříve komunisté předložili sedm bodů, o kterých chtějí jednat. Kabinet by měl prosadit předpis o obecném referendu, zvyšovat minimální mzdu i důchody, zdanění dosud nevydaného majetku v rámci církevních restitucí, sektorová daň pro velké banky nebo progresivní zdanění a zákon chránící zájmy státu při těžbě surovin.

„My nestojíme o chaos v České republice, a proto předkládáme normální programové priority a podle toho se zachováme. Náš programový rozdíl je příliš veliký, abychom udělali vládu,” dodal předseda komunistů Vojtěch Filip.

Komunisté budou se budou v opozici ucházet i o vedení kontrolních komisí.

Představitelé KSČM znovu potvrdili podporu pro kandidáta hnutí ANO Radka Vondráčka do funkce předsedy Sněmovny. Hnutí ANO na ustavující schůzi dolní komory zase na oplátku podpoří předsedu KSČM Vojtěcha Filipa ve volbě místopředsedy Parlamentu.

Komunisté by měli dostat také předsednické křeslo v rozpočtovém výboru.

Babiš dostane od Zemana oba pokusy

Miloš Zeman si prý nedokáže představit jinou variantu, než že by v Česku vládl Andrej Babiš. Prezident to uvedl po jednání se zástupci hnutí STAN.

Lídr ANO dostane od prezidenta i případný druhý pokus k sestavení vlády. Podle Zemana má Babiš největší podíl na výsledku hnutí ANO, uvedl šéf STAN Petr Gazdík.

„Prezident si prý nedovede představit jinou variantu,“ řekl předseda poslaneckého klubu Jan Farský.

Zemanův postoj komplikuje podle dalších stran vyjednávání. Babiš je totiž pro mnohé kvůli svému policejnímu vyšetřování nepřijatelný na pozici premiéra.

STAN podobně jako další strany odmítají vládní spolupráci s hnutím ANO, které se proto pokouší sestavit menšinový kabinet. Starostové založili demokratický blok s ODS, lidovci a TOP 09. Strany hodlají na ustavující schůzi Sněmovny postupovat jednotně a chtějí prosadit omezení pravomocí Babišovy menšinové vlády.

Více k tématu čtěte zde:

ODS chce v Parlamentu prosadit omezení pravomocí Babišovy menšinové vlády

Babiš slíbil zdanit církevní restituce. Vyhoví tak komunistům a Okamurovi

Komentář: Vítězný kůl v plotě Babiš by neměl vládnout. Nejen kvůli Čapáku

(pel)