Andrej Babiš chce zdanit církevní restituce, což je podmínka komunistů pro podporu vlády ANO.

Andrej Babiš chce zdanit peněžitou část církevních restitucí. Vyhoví tak přání komunistů, kteří si zdanění církevních náhrad dali jako podmínku pro podporu vlády hnutí ANO. Kromě komunistů zdanění církevních restitucí požaduje také hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie (SPD). 

„Není důvod, aby se to nedanilo. V rámci koalice nebylo možné se k tomu vrátit, teď to asi možné bude,“ uvedl Babiš pro Lidové noviny.

Komunisté navrhli zdanit náhrady církvím sazbou 19 procent. Podle jejich propočtů by tak stát mohl získat asi 380 miliónů ročně a za celou dobu vyplácení náhrad dohromady 11,5 miliardy korun.

Kromě komunistů zdanění církevních restitucí požaduje také hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie (SPD), které se v říjnových volbách také dostalo do Sněmovny.

„Tento návrh prosazujeme již z minulého volebního období,“ řekl Okamura.

Církvím má být podle zákona vrácen majetek v hodnotě 75 miliard Kč. Vedle toho mají církve v průběhu třiceti let dostat vyplaceno 59 miliard korun navyšovaných o inflaci.

„Věříme v to, že dohody se mají dodržovat. Uvedené snahy nemají opodstatnění a postrádají logiku,“ reagoval na návrhy generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Náhrady jsou vypláceny již od roku 2013. Zdanění, pokud by bylo odsouhlaseno, by se ale podle deníku netýkalo již vyplacených peněz.

Babiš restituce označil za tunel

Babiš se pro zdanění náhrad vyjádřil už dříve jako vicepremiér a ministr financí dosavadní vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Lídr ANO loni restituce označil za tunel. Nepopírá restituce církevního majetku, podle něj se ale prý staly „předmětem tunelu“. Podle Babiše jsou finanční náhrady církvím, vyplývající také z restitučního zákona, předraženy o 54 miliard korun.

„Samozřejmě že náhrady byly podvod. Zabavený majetek se počítal 44 korun za hektar zemědělské půdy. Taková cena na trhu nikdy nebyla a není. Byl to podvod na lidi, a proto by bylo fér, aby se náhrady zdanily,“ uvedl Babiš loni v říjnu.

„Ten návrh zdanit to je určitá menší kompenzace toho, co stát musí církvím zaplatit za ten prodražený vymyšlený odhad,“ řekl.

Pro podporu menšinové vlády ANO mají komunisté celkem sedm podmínek. Kabinet by měl prosadit předpis o obecném referendu, zvyšovat minimální mzdu a chránit přírodní bohatství Česka mimo jiné tím, že by vodní zdroje přešly do vlastnictví státu, krajů a obcí.

Ostatní ze sedmi základních podmínek jsou podle dřívějších vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa předmětem jednání. Podporu zdanění náhrad pro církve si kladou komunisté jako podmínku i pro podporu některého z prezidentských kandidátů.

(pel)