Další tisíce migrantů se valí do Evropy. Do EU se letos dostalo 156 tisíc nových uprchlíků. Vázne však jejich deportace zpět do vlasti.

Do Evropy přišlo doposud v letošním roce 156 tisíc nových uprchlíků. Migranty, kteří v Evropě nemají nárok na azyl, se nedaří vracet zpět do jejich vlasti. Běženci navíc dostávají tipy na snazší cesty od uprchlíků, kteří jsou už v Evropě.

„Krizový režim v souvislosti s migrační krizí v Evropské unii postupně končí,“ uvedl evropský komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

„Od roku 2015 jsme dosáhli značného pokroku. U cíle však dosud nejsme a touto problematikou se budeme ještě určitou dobu zabývat. Migrace u našich občanů stále vyvolává velké obavy a měla by také být i nadále naší hlavní prioritou,“ uvedl místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Počty nelegálních přechodů na hlavních migračních trasách do EU podle Evropské komise v roce 2017 klesly o 63 procent. Pokles nelegálních přechodů nastal také díky úspěšnějšímu boji proti převaděčství, zlepšení ochrany hranic, funkční dohodě o zadržování a navracení migrantů s Tureckem a rozšiřování spolupráce s Libyí.

Díky námořní operaci Sophie bylo podle zprávy komise zadrženo nejméně 119 lidí podezřelých z převaděčství a přes 15 000 migrantů v Libyi, Mali, Nigeru a Mauritánii využilo programu asistovaného dobrovolného návratu.

Deportace selhává

Nedostatečná je ale podle Avramopulose dál rychlost navracení těch, kdo v Evropě nemají právo na azyl.

„V důsledku toho se situaci na řeckých ostrovech opět zhoršuje,“ upozornil komisař.

Podle tabulek Evropské komise bylo v roce 2016 vráceno mimo území EU jen necelých 46 procent těch, kdo vráceni být měli. Česko přitom podle stejné statistiky dokázalo vrátit jen desetinu z více než 3 700 neúspěšných žadatelů o azyl.

Do Evropy přišlo doposud v letošním roce 156 tisíc nových uprchlíků. V září přišlo do zemí EU na hlavních migračních tazích 13 900 lidí. Běženci dostávají tipy na snazší cesty od uprchlíků, kteří jsou už v Evropě.

Jen v Německu žilo v roce 2016 téměř 1,6 milionů přistěhovalců, kteří tam požadovali azyl. Největší nárůst počtu uprchlíků zaznamenaly země bývalé NDR.

Pravda o migraci: V Německu žilo loni 1,6 milionu uprchlíků požadujících azyl

(pel)