Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Celosvětový dluh se vyšplhal na rekordních 226 bilionů USD

Globální zadlužení se v polovině letošního roku vyšplhalo na rekordních 226 bilionů dolarů (4,9 biliardy Kč), což představuje 324 % ročního světového HDP. Dluh podniků se celosvětově zvýšil o 2,6 bilionu dolarů a domácností o 2 biliony. Dluh v rozvojových ekonomikách stoupl na 59 bilionů.

Uber může v Brně dál jezdit, soud zrušil zákaz

Vrchní soud v Olomouci zrušil předběžné opatření, které zakazovalo alternativní taxislužbě Uber jezdit v Brně. Uber tak může začít v Brně jezdit. Není tím ale vyřešena otázka, zda jezdí v souladu se zákonem. Tím se bude soud zabývat samostatně.

Nafta za týden mírně zdražila, benzín naopak zlevnil

Cena nafty v Česku od minulého týdne mírně vzrostla, nejprodávanější benzin Natural 95 naopak mírně zlevnil. Diesel zdražil oproti minulé středě o 4 haléře na 29,25 Kč/l, benzin zlevnil o 2 haléře na 30,21 Kč/l.

ECB od ledna sníží nákupy dluhopisů na polovinu

Evropská centrální banka (ECB) od ledna sníží měsíční objem nákupů dluhopisů na 30 miliard eur (767 miliard Kč) z nynějších 60 miliard eur. V nákupech hodlá pokračovat nejméně do konce září příštího roku. Banka se rovněž rozhodla ponechat své úrokové sazby na rekordních minimech.

Twitter zlepšil hospodaření, je na cestě k zisku

Americká společnost Twitter ve 3. čtvrtletí výrazně zlepšila hospodaření. Vykázala sice čistou ztrátu, ovšem bez započtení jednorázových vlivů by měla zisk. Čistá ztráta ve 3. čtvrtletí klesla na 21 milionů dolarů ze 103 milionů dolarů ve stejném období loni.

(pel)