Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


O2 přišlo kvůli zrušení roamingu o stovky milionů, přesto zvýšil zisk

Operátor O2 od ledna do konce září zvýšil čistý zisk o 2,5 % na 4,1 miliardy Kč. Konsolidované výnosy mu vzrostly meziročně o 0,6 % na 27,9 miliardy Kč. Výsledky negativně ovlivnila evropská regulace roamingu, kvůli které firmě vzrostly náklady bez možnosti promítnout je do souvisejících výnosů.

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od loňského listopadu

Důvěra v českou ekonomiku dosáhla letos v říjnu 99,3 bodu. Proti září se zvýšila o 0,2 bodu, rostla tak čtvrtý měsíc za sebou. Mírně vzrostla důvěra podnikatelů, naopak důvěra spotřebitelů se mírně snížila. Meziročně je celkový ukazatel důvěry vyšší o 1,8 bodu.

Australský zájemce o těžbu lithia chce jednat s novou vládou

Zájem australské společnosti European Metals Holdings (EMH) o těžbu lithia u Cínovce na Teplicku v Krušných horách nadále trvá. Firma chce o projektu jednat s novou vládou. EMH plánuje dostát závazkům z memoranda, které s firmou podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD).

Světová produkce vína bude letos asi nejnižší za více než 50 let

Světová produkce vína bude v roce 2017 nejslabší za více než 50 let, odhadla Mezinárodní organizace vinné révy a vína. Mrazy a sucha poškodily úrodu hlavních západoevropských producentů vína i vinice v ČR. Víno na pultech obchodů proto zřejmě podraží – výrazněji se to odrazí u známých zahraničních značek.

Majiteli televize Nova CME stoupl zisk o 30 %

Mediální společnost CME, která v ČR vlastní televizi Nova a další stanice, ve 3. čtvrtletí zvýšila provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) o 30,1 % na 25,1 milionu dolarů (548 milionů Kč). V Česku ale zisk o 4,3 % klesl a činil 12,6 milionu dolarů.

(pel)