Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Trump výrazně zchudl, přišel o 13 miliard

Americký prezident Donald Trump si výrazně pohoršil v nejnovějším žebříčku 400 nejbohatších lidí v USA. Časopis Forbes snížil hodnotu odhadovaného majetku Trumpa o 600 miliónů USD (13,1 miliardy Kč) kvůli poklesu newyorského realitního trhu a novým informacím.

Index očekávání firem ČSOB za 3. čtvrtletí mírně klesl

Index očekávání firem ČSOB, který pravidelně hodnotí náladu malých a středních podniků, klesl ve 3. čtvrtletí 2017 oproti předchozímu kvartálu o 2,8 bodu na 29,1 bodu. Na 69 % tuzemských malých a středních firem je spokojeno s celkovou ekonomickou situací.

Průměrná sazba hypoték v září mírně stoupla na 2,04 %

Průměrná úroková sazba hypoték v září mírně stoupla na 2,04 % ze srpnových 2,01 %. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 %. V prosinci 2016 začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb.

Akcie v USA lámou rekordy. Dow Jonesův index poprvé překonal hranici 23 000 bodů

Americké akcie podle Dow Jonesova indexu poprvé překonaly hranici 23 000 bodů. K růstu přispívají například UnitedHealth a Johnson & Johnson. Jejich výsledky předčily analytická očekávání. Klesly naopak akcie výrobce letadel Boeing nebo banky Goldman Sachs.

CEFC koupí patnáctiprocentní podíl v ropné společnosti Rosněfť

Katarský investiční fond QIA a švýcarský trader Glencor prodají svůj téměř patnáctiprocentní podíl v ropné společnosti Rosněfť za 7,5 miliardy eur. Odkoupí ho od nich čínská společnost CEFC. Pro CEFC je to způsob, jak se dostat k ruským zásobám zemního plynu.

(pel)