Okamurova SPD už nechce být v opozici. Po volbách se bude snažit dostat do vlády.

Šéf SPD Tomio Okamura nechce být po volbách v opozici. Program strany by chtěl prosazovat jako člen vlády. v rámci vládní koalice by SPD chtěla uzákonit referendum a zákaz islámu.

„Chceme udělat maximální dobrý výsledek k tomu, abychom mohli mít tolik poslanců, že budeme moci prosadit náš volební program. A prosazovat jej můžeme jen tak, že budeme součástí vlády,“ uvedl Okamura v rozhovoru pro Právo.

Upozornil ale, že SPD má „naprosto odlišný program“ od všech ostatních parlamentních stran. Poukázal přitom například na  snahu SPD prosadit přímou odpovědnost politiků, soudců i státních zástupců, zákon o referendu, odvolatelnost politiků, zestátnění exekutorů, zákaz islámu jako nenávistné ideologie a další body.

„Vezmeme náš volební program a půjdeme se zeptat těch, kteří s námi budou chtít jednat, kdo bude ochoten splnit základní body našeho programu,“ vysvětlil šéf SPD povolební strategii své strany.

Okamura však s narážkou na Andreje Babiše zdůraznil, že by SPD měla problém být ve vládě, v jejímž čele bude trestně obviněný premiér.

„Od počátku by to byla velmi nestabilní situace. Taková vláda může kdykoliv padnout, a tak by si voliči měli uvědomit, komu dají svůj hlas,“ uvedl Okamura.

Prohlásil také, že SPD odmítá jednat s lidmi, „kteří v minulosti zásadně obelhali veřejnost nebo jsou absolutně nedůvěryhodní. Například s panem Kalouskem nebo panem Sobotkou, ale tam to ani nehrozí, protože mají probruselský a promigrační program“.

Bez nás to nepůjde 

Okamura také poukázal na případný „obrovský koaliční potenciál“ SPD v případě, že strana ve volbách získá přes deset procent hlasů.

„Může snadno nastat situace, že ostatní politici budou muset kývnout na zákon o referendu nebo na to, aby peníze šly jen řádným občanům, ne parazitům. Protože zkrátka nebude zbytí – bez nás to nepůjde. To bychom si přáli,“ konstatoval Okamura.

Ten současně zdůraznil, že už nechce být další 4 roky v opozici.

„Já v opozici být nechci. Nebudu to říkat tak jako piráti, kdy jejich předseda Ivan Bartoš řekl, že chtějí být v opozici. Jinak než ve vládě program neprosadíte. Být v opozici není nic příjemného, zažil jsem to teď čtyři roky,“ uvedl předseda SPD.

Okamurova SPD má v nejaktuálnějším průzkumu preference přesahující 9 %. (sfr)

Více o tom čtěte ZDE:

Okamura v novém průzkumu vyletěl nahoru. ANO klesá. Piráti dostihli ODS