Hnutí SPD Tomia Okamury posiluje, v posledním průzkumu se vyhouplo nahoru. Do parlamentu by se dostali i Piráti, kteří dostihli ODS.

Hnutí SPD Tomia Okamury v novém průzkumu vyletělo nahoru. Naopak popularita Babišova hnutí ANO klesá, přesto by exministr financí volby vyhrál. Do sněmovny by se dostali i Piráti, kteří dostihli ODS. Výsledky vyplynuly z průzkumu agentury STEM/MARK pro deník ovládaný Babišem MF Dnes.

Parlamentní volby by na přelomu září a října vyhrálo hnutí ANO se ziskem 27,7 procent hlasů.

Shodně okolo 12 procent by získali komunisté a sociální demokraté.

Na čtvrtém místě by umístila Svoboda a příma demokracie (SPD) Tomia Okamury, jehož stranu by si vybralo 9,2 procenta lidí.

Do sněmovny by se dostali i Piráti se 7,4 procenty. To je zhruba stejně jako ODS se 7,5 procenty hlasů.

„Z Pirátů i SPD se opravdu stávají černí koně voleb,“ potvrdil šéf průzkumu Pavel Šimoník.

Pětiprocentní práh pro vstup do parlamentu by překročila ještě TOP 09, kterou by volilo 6,7 procenta, a KDU-ČSL s 5,8 procenty.

Bez poslanců by zůstali Zelení s 3,3 procenty i Starostové a nezávislí (STAN) s 2,9 procenty.

Za premiéra by si 26 procent lidí přálo šéfa ANO Andreje Babiše, 11 procent Okamuru a desetina volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka.

Ze zhruba 5 milionů lidí, kteří hodlají jít volit, zatím více než 1 milion lidí neví, pro koho bude hlasovat.

„Nejde jen o to, že čtvrtina voličů neví, komu dají hlas. Ale další polovina z nich dnes dokonce ještě není schopna nějaké konkrétní strany zvažovat. To může výsledek voleb hodně ovlivnit,“ uvedl Šimoník.

(pel)