Rodinné rozpočty se letos před Vánoci pořádně prohnou: máslo prý bude stát 70 Kč. A nebo vůbec nebude.

Máslo před Vánoci bude stát 70 Kč za čtvrtku. Předpovídá to ředitel největší mlékárny v Česku Milan Teplý. Po Vánocích očekává pokles ceny, která se zastaví na 45 korunách. Největší vliv na cenu másla má podle Teplého nedostatek smetany, její cena prudce podražila na 89 korun za kilogram, což představuje nárůst o více než 200 % během jediného roku.

„Zhruba od začátku prázdnin se potýkáme s nedostatkem smetany, a to nejen my, ale i ostatní mlékárny. Poptávka po Jihočeském másle je v meziročním srovnání zhruba dvojnásobná.

Upřesnil, že jeho mlékárna vyrábí v průměru od 150 do 160 tun másla za týden.

„Zatímco dříve naše máslárna vyráběla šest dnů v týdnu, někdy mimořádně i sedm, nyní kvůli nedostatku smetany pouze čtyři dny,“ podotkl Teplý.

Rostoucí spotřebu másla si Teplý vysvětluje tím, že lidé víc konzumují živočišné tuky. Roste tak spotřeba másla, sýrů i ostatních mléčných výrobků s vyšším obsahem tuku.

Máslo se v tuzemských obchodech prodává za víc než 50 korun za 250 gramů. Cena másla z farmářské produkce, která dosahuje většího obsahu tuku, se již vyšplhala k 70 korunám.

Chovatelé mléčného skotu tvrdí, že z výrazně zdražujícího másla sami neprofitují. Z vysoké ceny a poptávky podle nich těží jen obchodní řetězce. Jejich marže na podeji másla činila v prvním pololetí letošního roku 25 procent. Přitom ještě před 10 lety byla poloviční.

V Česku funguje 35 průmyslových mlékáren a 166 minimlékáren. Z velkých výrobců ale produkuje máslo jen malý počet.

Podle někdejšího europoslance Petra Macha (Svobodní) je viníkem prudkého zdražování másla Evropská unie.

Jedna z největších mlékárenských firem na světě, Arla Foods, varovala, že máslo bude před Vánoci nedostatkovým zbožím, jelikož poptávku po mléku a másle nebude možné uspokojit. (sfr)

Více o cenách másla čtěte ZDE:

Závratnou cenu másla způsobila Evropská unie a její dotace na snížení produkce, tvrdí Mach

Letošní Vánoce mohou být bez másla. Poptávku prý nepůjde uspokojit, varoval výrobce