Sněmovna schválila právní elektronický systém pro podnikatele (PES), tedy jakýsi elektronický hlídač všech povinností firem i živnostníků.

Sněmovna prosadila vznik Právního elektronického systému (PES) se všemi povinnostmi pro podnikatele. Zákon dá podnikatelům možnost sledovat na jednom místě na internetu strukturovaný přehled všech povinností, jež pro podnikatele vyplývají ze zákonů a prováděcích vyhlášek. 

Vyplývá to ze zákona o Hospodářské a Agrární komoře ČR, který ve třetím čtení schválila Poslanecká sněmovna. Přehled povinností podnikatelů by vedla Hospodářská komora, podle níž by systém mohl podnikatelům ušetřit desítky miliard korun ročně.

Největší spor se ve Sněmovně vedl o nově zaváděnou povinnost předkladatelů zákonů zpracovat strukturovaně do samostatné přílohy přehled povinností, které podnikatelům z navrhované předlohy vyplývají. Zákon byl nakonec schválen, když jej podpořilo jen 47 z 81 přítomných poslanců.

Podle ministra pro legislativu Jana Chvojky (ČSSD) tento zákon zvýhodňuje podnikatele proti jiným skupinám obyvatel. Exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) označila novelu za protiústavní kvůli tomu, že dává Hospodářské komoře právo předkládat vládě návrhy nařízení, které by měl kabinet povinnost projednat.

Zastánci předlohy tvrdí, že nový zákon jen přinese více práce ministerským úředníkům, kteří normy připravují. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura poukázal mimo jiné na to, že kritici předlohy o svých námitkách nepřesvědčili ani vládu, ani své stranické představitele.

Podle Hospodářské komory ČR je PES je prvním krokem na cestě k odstranění administrativní zátěže tuzemských podnikatelů a živnostníků.

„Každá velká firma i nejmenší živnostník si díky tomuto projektu budou moci snadno a rychle na jednom místě ověřit všechny povinnosti, které se týkají právě jejich odvětví a profese,“ uvedla HK.

„Pro české podnikatele a živnostníky je to skvělá zpráva, protože věřím, že PES jejich podnikání velmi usnadní a pomůže jim lépe se orientovat v české džungli předpisů,“ prohlásil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Komora se chce nyní soustředit na úspěšné dokončení legislativního procesu v Senátu.

Podle HK tento nově schválený „Elektronický hlídač povinností“ zpřehlední a utřídí všechna příslušná pravidla a předpisy, v nichž se v současnosti často neorientují ani samotní úředníci, kteří mají na jejich dodržování dohlížet.

„Když bude chtít podnikatel například v autodopravě zjistit všechny své povinnosti, jednoduše svůj obor zadá do příslušné kolonky a objeví se všechna pravidla, která musí jako autodopravce dodržet. Do e-mailu by mohl přijímat i upozornění na blížící se termín povinných plateb,“ doplnil tvůrce projektu PES Zdeněk Zajíček. (sfr)