Státní zaměstnanci útočí na peněženky daňových poplatníků. Stávkovat za vyšší mzdy chtějí i policisté, úředníci nebo zdravotníci.

Státní zaměstnanci hromadně útočí na peněženky daňových poplatníků v Česku. Stávkovat za radikální nárůst platů chtějí kromě učitelů i úředníci, policisté nebo zdravotníci. Odbory požadují zvýšení platů od listopadu o 15 procent pro učitele a o 10 procent pro ostatní zaměstnance. Dohromady požadují 13 miliard korun navíc.

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulyodbory vyčkají do pondělí, kdy má o platech jednat koalice. Dle výsledku přikročí k dalším krokům, jimiž mohou být protesty v ulicích.

„Stávková pohotovost byla vyhlášena ve všech 14 odborových svazech. Jsme připraveni vyjednávat, ale připravujeme i kroky, abychom mohli přistoupit k vyhlášení stávky, která ale není náš cíl. Sociální smír má mnohem větší cenu než bouře v ulicích,“ řekl Středula.

Ke školským odborům se připojilo 95 procent organizací – všechny organizace hasičů, Úřadu vlády či ministerstev pro místní rozvoj, zemědělství a kultury, odbory brněnské filharmonie, Národní knihovny, Národního divadla, Státní opery, úřadů práce či vinohradské fakultní nemocnice.

Premiér chce přesvědčit koalici, aby souhlasila

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) požadavek odborářů podpořil. Chce přesvědčit koaliční partnery ve vládě, aby se zvýšením tarifů pro všechny od listopadu souhlasili.

„Ekonomika rychle roste, opatření proti šedé ekonomice pomáhají výrazně zvyšovat výběr daní. Kdy jindy by měl stát zvednout platy svých zaměstnanců, když ne teď,“ uvedl premiér.

Ve veřejném sektoru pracovalo loni 626 100 lidí. Vláda se zatím nedohodla na tom, o kolik, komu a kdy přidá. Podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) na pokrytí odborářských požadavků v rozpočtu nejsou peníze.

Výdělky by se zvedaly učitelům, hasičům, policistům, zdravotníkům, úředníkům, pracovníkům v sociálních službách či v kultuře. Pilný nevidí důvod k militantním akcím odborů.

Průměrný plat ve veřejné sféře se za poslední tři roky zvedl o zhruba 3500 korun. Zatímco v roce 2013 dosahoval 26 024 korun hrubého, loni činil 29 501 korun.

Meziročně se zvýšil o 5,5 procenta. Odměny, příplatky a náhrady tvořily 34 procent výdělku. Menší částku než průměr vydělávalo 61 procent zaměstnanců.

(pel)