Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


FAU zažalovala stát kvůli zabaveným penězům

Opavská společnost FAU požaduje po finanční správě vydání 92 milionů korun. Jde o peníze, které jí stát v exekučním řízení před časem zabavil. Soud pak zajišťovací příkazy zrušil. Finanční správa čelí podezření, že firmu chtěla účelově zlikvidovat.

Maloobchodní tržby v červenci zpomalily meziroční růst na 4,6 %

Maloobchodní tržby v červenci zpomalily meziroční růst na 4,6 % z červnových 6,9 %. Zvýšily se tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty i potraviny. Nejvíce se zvýšil prodej zboží přes internet a prostřednictvím zásilkové služby.

Tvůrce Angry Birds vstupuje na burzu

Finské animační studio Rovio Entertainment Ltd, tvůrce hry Angry Birds, hodlá vstoupit na helsinskou burzu. Primární emise akcií (IPO) bude sestávat jak z emise akcií v hodnotě zhruba 30 milionů eur (782 milionů Kč), tak z prodeje akcií největším akcionářem studia.

Soud zrušil opatření proti Taxify. Řidiči mohou jezdit bez licence

Estonská společnost Taxify může v Praze i nadále provozovat alternativní taxislužbu. Městský soud v Praze definitivně zrušil předběžné opatření, které zakazovalo podniku provozovat taxislužbu s řidiči bez licence a v neregistrovaných vozidlech. Taxify podle svých slov taxislužbu neprovozuje, jen vyvíjí aplikaci.

Lego bude kvůli poklesu tržeb propouštět

Dánský výrobce hraček Lego se kvůli nižším tržbám rozhodl zrušit 1400 pracovních míst. Tržby klesly společnosti v pololetí o 5 % na 14,9 miliardy dánských korun (54,1 miliardy Kč). Navzdory poklesu tržeb si však firma stále vede lépe než konkurenční americké firmy Hasbro a Mattel.

(pel)