Nejnovější nelegální nahrávka naznačuje, že Babiš jako ministr financí zneužil státní finanční správu ke zničení konkurenční firmy FAU Přerov.

Andrej Babiš se ocitl v největším průšvihu za dobu svého působení v politice. Nejnovější nelegální nahrávka naznačuje, že Babiš jako ministr financí zneužil státní finanční správu ke zničení konkurenční firmy FAU Přerov. Z nahrávky plyne, že Babišovi lidé ve státní správě dohnali firmu FAU do insolvence. V nejnovějším rozsudku ovšem soud označil postup finanční správy za nezákonný. Z toho by plynulo, že státní úřad mohl vůči FAU postupovat účelově, v Babišově zájmu.

Nahrávku zveřejnila doposud tajemná „Skupina Šuman“. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v ní otevřeně mluví o tlaku vyvíjeném prostřednictvím finanční správy na firmu FAU Přerov, která později skončila v konkurzu.

Státní úřad firmě obstavil majetek a tím ji během pár hodin zlikvidoval. Soud ale postup finanční správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. Správci daní podali proti rozhodnutí kasační stížnost.

„Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže to je v insolvenci,“ uvedl Babiš na nejnovější nahrávce pololegální skupiny Julius Šuman.

Nahrávka má jen 55 sekund a není jasné, s kým na ní Babiš mluví. Šéf hnutí ANO v ní nešetří těmi nejsprostějšími nadávkami na adresu firmy FAU.

Podnik FAU Přerov skončil loni v konkurzu. Firma vlastnila sklad pohonných hmot v areálu přerovské Prechezy. Ten ale patří do holdingu Agrofert. Někdejší Babišův agrochemický holding měl o sklad FAU údajně zájem a usiloval o odprodej.

Agrofert ale zájem o odprodej skladu popřel.

Na nahrávce Babiš vyjadřuje nelibost z toho, že majetkem přerovského areálu není železniční vlečka.

„To FAU Přerov to jde do pi*e. Zase, shoda náhod. Já jsem zprivatizoval Prechezu roku 1997  a oni před privatizací vyčlenili, prodali tu vlečku nějaký firmě. Takže vlečka v mojí chemičce patří týmto zm*dům,“ prohlásil Babiš v nahrávce.

„Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže to je v insolvenci,“ pokračoval Babiš.

„Jdeme po nich, protože to je zločinecká banda, která dluží státu asi 200 milionů na daních,“ dodal.

ODS: Nahrávka je nejhlubší pád

Obsah nahrávky ostře kritizovala ODS.

„Pokud opravdu docházelo k tomu, že bývalý ministr financí Andrej Babiš zneužíval finanční správu proti svým konkurentům, jak naznačuje další zveřejněná nahrávka, byl by to nejhlubší pád české politiky po roce 1989,“ uvedla strana v reakci.

„Andrej Babiš by měl veřejnosti vysvětlit nové pochybnosti a jasně vyvrátit podezření, že zneužíval finanční správu proti svým konkurentům,“ uvedla ODS.


Prohlášení ODS k nejnovější nahrávce s Andrejem Babišem

 

Pokud opravdu docházelo k tomu, že bývalý ministr financí Andrej Babiš zneužíval Finanční správu proti svým konkurentům, jak naznačuje další zveřejněná nahrávka, byl by to nejhlubší pád české politiky po roce 1989. Řeči o tom, jak je tu „všetko rozkradnuté“, by se definitivně ukázaly jen jako zástěrka k zneužívání státu a vlastní politické moci v rozměru, který si nikdo do příchodu Andreje Babiše neuměl představit.

Andrej Babiš by měl veřejnosti vysvětlit nové pochybnosti a jasně vyvrátit podezření, že zneužíval Finanční správu proti svým konkurentům. Pro všechny nezúčastněné to zní jako z filmů o sicilské mafii. Přesně tam by Capo di Tutti Capi mluvil asi tak jako Andrej Babiš.

Martin Kupka
místopředseda strany
expert pro veřejnou správu