Doly a další majetek černouhelné těžební společnosti OKD získá stát za 80 milionů korun.

Doly a další majetek černouhelné těžební společnosti OKD budou vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická, jejímž vlastníkem bude státní podnik Prisko, který akcie získá za 80 milionů. Vyplynulo to z reorganizačního plánu firmy, který schválili věřitelé OKD. Stát loni pomohl firmě OKD poskytnutím půjčky 700 milionů Kč, z nichž OKD zatím vyčerpala 150 milionů.

Reorganizační plán ještě musí schválit insolvenční soud. OKD je nyní v insolvenčním řízení. Insolvenční správce Lee Louda uvedl, že reorganizace firmy je pro řešení úpadku OKD výhodnější než konkurz.

Schválení reorganizačního plánu dlouhodobě podporovali odbory, které si nepřejí dalšího zahraničního vlastníka.

O koupi akcií měla zájem americká firma Alcentra ze skupiny BNY Mellon, která si u Evropské komise stěžuje na prodej OKD Prisku. Alcentra však z nabídky na koupi společnosti byla vyloučena, i když za OKD nabízela údajně až 540 milionů korun.

OKD uvedl, že nabídka byla nevýhodná. Firma kvůli tomu zvažuje arbitráž proti ČR. Její stížností už se zabývá Evropská komise.

V OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje necelých 10 tisíc lidí. Reorganizační plán předpokládá, že jejich počet bude postupně klesat s tím, jak se budou zavírat jednotlivé doly.

V dolech Darkov a Lazy by těžba černého uhlí měla skončit v roce 2018. V Dole ČSA se s ukončením těžby počítá v roce 2021. V Dole ČSM skončí v roce 2023. (sfr)