Firma stíhaného podnikatele Františka Savova získala státní zakázku od ministerstva průmyslu a obchodu.

Firma stíhaného podnikatele Františka Stavova získala státní zakázku od ministerstva průmyslu a obchodu. Byznysmen obviněný z rozsáhlých daňových podvodů porazil i investiční skupinu Penta. Zakázka Czech Trade však budí podezření. Státní úředníci údajně měli Savovův byznys zvýhodnit. Zprávu uveřejnil server Aktuálně.cz.

Předmětem sporu je zakázka, kterou vypsala agentura pro podporu obchodu CzechTrade, spadající pod ministerstvo průmyslu řízené Jiřím Havlíčkem (ČSSD). Vypsané výběrové řízení se týkalo poskytování redakčních služeb pro internetový portál BusinessInfo.

Jedná se o čtyřletý kontrakt s maximální hodnotou 30,8 milionu korun (643 tisíc měsíčně). Za vítěze soutěže, v níž hlavním kritériem byla právě nabídková cena (v celkovém hodnocení měla váhu 60 %), bylo nakonec označeno Savovovo vydavatelství Mladá fronta.

To sice nabídlo až druhou nejnižší cenu (405 tisíc měsíčně), ale podařilo se mu výrazně zabodovat s kvalitou projektu. Od hodnoticí komise získala Mladá fronta rovných 100 bodů, tedy maximální možný počet.

Savovově Mladé frontě se tímto způsobem podařilo přeskočit konkurenční vydavatelství Vltava Labe Media (VLM), které vlastní investiční skupina Penta. To nabídlo nejnižší cenu (324 tisíc měsíčně), ale její projekt získal od komise podprůměrné hodnocení (62 bodů).

Podezřelý úspěch

Vydavatelství VLM považuje hodnocení státních úředníků za neférové a nedostatečně zdůvodněné. Po neúspěšných námitkách se nyní rozhodlo soutěž napadnout u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Domnívá se, že CzechTrade postupoval v rozporu se zákonem.

Generální ředitel a předseda představenstva VLM Michal Klíma dodal, že výsledkem tendru se jím řízená firma cítí být „silně poškozena“. Za podezřelé považuje především stoprocentní hodnocení projektu Mladé fronty u všech členů hodnoticí komise bez rozdílu. Bodování komise se podle něj jeví jako nevěrohodné.

„Každý nezávislý pozorovatel musí takový zázračný úspěch jednoho ze soutěžitelů považovat za nepravděpodobný a podezřelý,“ okomentoval průběh soutěže Klíma.

Celá situace je tak trochu paradox. Podnikatel František Savov pobývá dlouhodobě na území Velké Británie a je stíhán kvůli údajnému krácení daní a praní špinavých peněz. Český stát proto žádá jeho vydání.

Ten samý stát si však vybral Savovovu firmu jako obchodního partnera.

Státní agentura CzechTrade, řízená Radomilem Doležalem, se k průběhu zadávacího řízení a protestům soutěžících zatím vyjadřovat nechce.

(pel)