Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Hospodářský růst EU i eurozóny zrychlil

Hrubý domácí produkt eurozóny i celé Evropské unie se ve 2. čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta. Meziročně ekonomika eurozóny rostla o 2,1 procenta a EU o 2,2 procenta. ECB proto zřejmě na podzim zpřísní měnovou politiku.

Vítkovice Power Engineering na sebe podaly návrh na konkurz

Jedna ze stěžejních skupin skupiny Vítkovice spadla do insolvence loni v srpnu. Power Engineering není jediná firma ze Světlíkova impéria v problémech. V insolvenci skončila například i firma Vítkovice Gearworks nebo Vítkovice Envi.

Sony míří k rekordnímu letošnímu zisku

Čtvrtletní provozní zisk japonské společnosti Sony činil téměř 32 miliard korun. K pozitivnímu výsledku firmě značně pomohl prodej obrazových senzorů. Podobně se podniku dařilo, když uvedl na trh PlayStation.

Zisk finanční skupiny J&T se propadl o 15 procent

Kvůli snížení úrokových výnosů loni klesl finanční skupině J&T Finance Group konsolidovaný čistý zisk na 61,8 milionu eur (1,6 miliardy korun). Celková aktiva J&T Finance Group ke konci loňského roku činila více než 10 miliard eur, meziročně o 5 procent méně.

OPEC v červenci zvýšil těžbu ropy

Těžba kartelu OPEC v červenci vzrostla o 90 tisíc barelů na 32,85 milionu barelů denně. Přispěla k tomu hlavně Libye, na kterou se nevztahuje dohoda o snížení těžby.

(pel)