Kraje ČR pokračovaly v 1. pololetí v efektivních nákupech energií na Českomoravské komoditní burze Kladno.

Většina krajů efektivně nakupuje elektřinu a plyn pro své objekty a zřizované organizace na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK). Ta je centrálním tržním místem pro obchodování dodávek energií v České republice. V 1. pololetí se úspěšným nákupem energií na burzovním trhu pochlubily Liberecký, Královéhradecký, Moravskoslezský a Ústecký kraj.

Královéhradeckému kraji se nákup energií na kladenské komoditní burze dlouhodobě vyplácí. Podle krajského webu zde elektřinu a plyn nakoupil už popáté. Znovu výrazně ušetřil až 28 milionů korun na příští dva roky.

„Ceny všech druhů energií se nám podařilo dostat na nová historická minima. Lze to přičíst konkurenčnímu prostředí burzy a velkým objemům pořizovaných energií. Jen u zemního plynu jsme na následující dvouleté období pořizovali přes 141 tisíc megawatthodin a u elektřiny dalších 67 tisíc megawatthodin,“ uvedl tamní radní pro oblast investic a majetku Václav Řehoř.

Energie přitom kraj nakupuje nejen pro krajský úřad, ale i pro více než stovku krajských organizací.

Mimo jiné jsou to školy, dětské domovy, nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem, Jičíně, Náchodě, Trutnově a Rychnově nad Kněžnou, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, ústavy sociální péče, domovy důchodců, muzea, galerie, krajská Správa a údržbu silnic či pro ZOO Dvůr Králové.

Proti současným cenám klesnou Královéhradeckému kraji nejvíce náklady u zemního plynu ve velkoodběru, a to téměř o 28 procent.

„Zemní plyn v maloodběru budeme mít levnější o 26 procent. Zlevní i silová elektřina, a to v nízkém napětí o 10 procent a ve vysokém napětí o 7 procent,“ informoval Pavel Voženílek, vedoucí Centra veřejných zakázek Centra investic, rozvoje a inovací.

Moravskoslezský kraj výrazně ušetřil 

Také Moravskoslezský kraj nakoupil zemní plyn na příští rok znovu na ČMKBK. Tentokrát se k nákupu pro krajský úřad a více než dvě stovky krajských příspěvkových organizací připojilo několik měst a obcí z regionu. A výrazně ušetřily.

„Tím, že už od roku 2010 jako jeden z prvních krajů v republice nakupujeme na komoditní burze a v takovém objemu, dokážeme se dostat na příznivé ceny. Kladenská komoditní burza je místem, kde se dlouhodobě koncentruje poptávka i nabídka dodávek energií a panuje tu proto silně soutěžní prostředí,“ uvedl náměstek hejtmana pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

Pro dodavatele je podle něj navíc výhodné, že se nemusí zabývat zbytečnou administrativou a mohou se soustředit na samotný obchod v obchodním systému burzy.

„Kupující tu téměř jistě nakoupí za nejnižší možnou cenu,“ dodal.

Nákupy energií na komoditní burze pro Moravskoslezský kraj zajišťuje jeho krajský úřad. Letos poprvé se v rámci pilotního projektu do společné aukce přidala města Bílovec, Frýdek-Místek a obec Slatina na Novojičínsku.

„Kdyby městské a obecní úřady nakoupily zemní plyn za současné ceny samostatně, každý jen pro sebe, vyšlo by je to o více než milion korun dráž. Bílovec meziročně ušetřil přes 200 tisíc korun, Slatina přes 60 tisíc a Frýdek-Místek více než 780 tisíc korun,“ konstatoval ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Opět se podle něj ukázalo, že jde v současnosti o nejefektivnější formu realizace veřejné zakázky na dodavatele energií a účinný způsob, jak snížit provozní náklady.

Liberecký kraj šetří desítky milionů korun

Rovněž Liberecký kraj měl podle krajského webu možnost znovu výrazně snížit pořizovací cenu energií nákupem na ČMKBK a krajskému rozpočtu ušetřit desítky milionů korun.

„Nákupem elektřiny a plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno přinesl od roku 2013 úspory u škol, domovů důchodců, ale i v krajské nemocnici v částce přesahující 153 milionů korun,“ shrnul náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter.

Svůj záměr znovu nakoupit elektřinu a plyn na kladenské komoditní burze oznámil v květnu i Ústecký kraj. Ten chce nakoupit energie na příští rok nejen pro krajský úřad a přímo zřizované příspěvkové organizace, ale i pro Ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech a Krajskou zdravotní a.s.

(pel)