Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Volkswagen ve 2. čtvrtletí zdvojnásobil provozní zisk

Německá automobilka Volkswagen ve 2. čtvrtletí více než zdvojnásobila provozní zisk díky snížení nákladů a vyšším maržím u nových modelů VW. Provozní zisk vzrostl na 4,55 miliardy eur (118,5 miliardy Kč) z 1,90 miliardy ve stejném období loni.

Samsung vykázal rekordní zisk

Čistý zisk jihokorejské společnosti Samsung překonal v 2. čtvrteltí další rekordy, vyšplhal se téměř na 216 miliard korun. K rekordní tržbě dopomohl i nebývalý rozmach odvětví paměťových čipů. Samsung se tak zřejmě stal nejziskovější technologickou firmou na světě, poprvé překonal konkurenční Apple.

Benzín a nafta zlevňují již tři měsíce

Pohonné hmoty v Česku pokračují v mírném zlevňování. Průměrná cena benzinu klesla od minulého týdne o šest haléřů na 29,54 koruny za litr. Průměrná cena nafty potom klesla o 17 haléřů na 28,42 koruny za litr.

Výroba aut v pololetí stoupla na nový rekord

V Česku se v letošním prvním pololetí vyrobilo rekordních 756 468 osobních aut, což je meziročně o 5,1 procenta víc. Tempo růstu ale proti loňsku zvolnilo.  Téměř o desetinu stoupl domácí prodej, zvýšil se také export.

Hodnota zámořských zakázek korporace Rosatom vzrostla v roce 2016 o 20 %

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom zaznamenala v loňském roce nárůst hodnoty dlouhodobého portfolia zahraničních zakázek o 20,9 % na 133,4 miliardy dolarů. Společnost zaznamenala v loňském roce nárůst příjmů o 5,3 % na 14,5 miliardy dolarů. Podnik si zachoval svou vedoucí pozici ve světě. Ohledně pokroku s dalšími „velkými úspěchy“ na zahraničních trzích Rosatom poznamenal předání prvních dvou bloků jaderné elektrárny Kudankulam indickému zákazníkovi a odlití prvního betonu pro třetí a čtvrtý blok této elektrárny. Položení prvního základního kamene pro druhý a třetí blok jaderné elektrárny Búšehr na staveništi v jižním Íránu v září bylo dalším úspěchem v roce 2016. Jednou z klíčových událostí roku 2016 bylo získání kontraktů na výstavbu větrných elektráren v Rusku o celkové kapacitě nejméně 610 MWe.

(pel)