Senát schválil přechod Česka na nový typ pozemního digitálního vysílání DVB-T2. Potvrdil nárok na dotace pro soukromé firmy, ale kompenzaci za zrušení současného televizního vysílání v DVB-T pro domácnosti však odmítl.

Senát potvrdil zrušení současného televizního vysílání v normě DVB-T, ale odmítl schválit finanční pomoc domácnostem, které o TV vysílání přijdou. Schválením sněmovní novely zákona o elektronických komunikacích (diginovely) Senát přisoudil nárok na zhruba 650 milionů korun dotací pro České Radiokomunikace, ČT a další 2 firmy jako kompenzace za přechod na vysílání v normě DVB-T2.

Domácnosti tak z veřejných zdrojů žádný příspěvek na zajištění televizního příjmu nedostanou. Senát totiž odmítl vlastní pozměňovací návrh, který chtěl domácnostem částečně kompenzovat konec dnešního vysílání v normě DVB-T.

Podle návrhu ústavněprávního výboru Senátu se mělo jednat o finanční příspěvek na „technologicky neutrální kompenzace nákladů určené pro diváky dotčené přechodem na standard pro šíření zemského digitálního televizního vysílání DVB-T2“.

Senát však nakonec zákon jen potvrdil podobu zákona, kterou dostal od Poslanecké sněmovny, tedy bez jakýchkoliv kompenzací konce televizního vysílání DVB-T pro domácnosti v ČR. Finanční dotaci za vybudování vysílačů pro novou vysílací síť DVB-T2 tak podle zákona mohou dostat jen České Radiokomunikace, ČT a 2 další subjekty.

Wagnerová: Nechápu, proč nemohou Radiokomunikace a další firmy tuto technologickou změnu financovat z vlastních peněz, zatímco provozovatelé kabelové televize si všechno platí sami?

To kritizovala například senátorka Eliška Wagnerová. Poukázala na to, že stát v zákonu přislíbil pozemním poskytovatelům televize v čele s Českými Radiokomunikacemi stamilionové finanční kompenzace. Pozemní vysílatelé navíc získají zdarma televizní frekvence do roku 2030.

„Je zde riziko, že takovéto kompenzace budou označeny za nedovolenou veřejnou podporu. Nechápu navíc, proč nemohou Radiokomunikace a další firmy tuto technologickou změnu financovat z vlastních peněz, zatímco provozovatelé kabelové televize si všechno platí sami,“ podotkla Wagnerová.

Vypnuto v roce 2021

Podle schváleného zákona (který ještě musí podepsat prezident) bude současné pozemní digitální vysílání DVB-T vypnuto nejpozději v únoru 2021.

Dnešní typ vysílání bude nahrazen novým ve standardu DVB-T2 (HEVC), který však většina televizorů neumí přijímat. Diváci, kteří budou chtít i nadále přijímat pozemní digitální vysílání, si budou muset zakoupit zcela nový televizor, případně jen nový set-top box. Pokud si však zakoupí set-top box, vystavují se riziku, že nebudou moci přijímat kódované (placené) TV stanice v kvalitě HD (více o tom ZDE).

Pokud by všichni dnešní uživatelé pozemního televizního vysílání DVB-T v ČR chtěli skutečně přejít na novou digitální normu DVB-T2, museli by vynaložit celkem až 5 miliard Kč (na nákup nových televizních přístrojů, případně set-top boxů, ale také nových antén či jejich modernizaci)

Havlíček: Pokud bychom neudělali vůbec nic, uživatelé by se museli obrátit na provozovatele satelitních a kabelových televizí. Znamenalo by to zhoršení pozice pro občany. 

Ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) v Senátu ve prospěch schválení diginovely, jež zakotvuje přechod na novou TV normu DVB-T2, argumentoval tím, že „je třeba provést řízený přechod na vysílání DVB-T2,“

„Pokud bychom neudělali vůbec nic, uživatelé by se museli obrátit na provozovatele satelitních a kabelových televizí. Znamenalo by to zhoršení pozice pro občany,“ tvrdil ministr.

Prohlásil také, že náklady na koupi nového set top boxu, pokud si diváci nebudou chtít koupit novou televizi, nejsou tak vysoké, aby si to ani lidé ze sociálně slabších rodin nemohli dovolit…

Nejasné přínosy DVB-T2

Přínosy nové vysílací sítě DVB-T2 pro diváky jsou neurčité. Podle předběžných informací by oproti dnešku (kdy v HD kvalitě na DVB-T vysílá jen ČT a to programy ČT1, ČT2, a ČT Sport) mohly přibýt jen další 2 HD kanály od ČT.

Provozovatelé soukromých televizních stanic nebudou v DVB-T2 své HD kanály vysílat, respektive, pokud ano, tak pouze v kódované podobě, tedy jako placené.

V novém typu pozemního vysílání DVB-T2 tak zřejmě bude k dispozici jen 5 stanic v HD kvalitě, což je markantní nedostatek proti internetovým, kabelovým či satelitním operátorům, kteří již v nejnižší nabídce poskytují zhruba 20 stanic v HD kvalitě.

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE O PŘECHODU NA DVB-T2

  • Digitální terestrické (pozemní) TV vysílání (v normě DVB-T) dnes v nějaké podobě využívá více než 60 procent domácností v ČR
  • Pozemní digitální televizní vysílání v novém standardu DVB-T2 neumějí dnes běžně používané televizory přijímat
  • Pokud by všichni dnešní uživatelé pozemního televizního vysílání DVB-T v ČR chtěli přejít na novou digitální normu DVB-T2, museli by vynaložit celkem až 5 miliard Kč (na nákup nových televizních přístrojů, případně set-top boxů, ale také nových antén či jejich modernizaci)
  • Současné vysílání v normě DVB-T vypnou ČRa nejpozději začátkem roku 2021
  • Přechod z dnešního vysílání DVB-T na DVB-T2 není pro domácnosti/diváky povinný (jak se snaží naznačovat vláda, ČRa a některá média)
    • domácnosti mohou přijímat televizní vysílání prostřednictvím internetových televizí, kabelovek či satelitu
  • Schválená diginovela (schválila ji vláda, Poslanecká sněmovna i Senát) uzákoňuje pro České Radiokomunikace a 3 další (menší) provozovatelé pozemního vysílání nárok na dotaci („finanční kompenzaci nákladů“) ve výši zhruba 650 milionů korun na vybudování infrastruktury pro nový vysílací standard DVB-T2
  • Tuto dotaci však musí nejdříve schválit Evropská komise. Ta bude posuzovat, zda se nejedná o nedovolenou veřejnou podporu soukromým firmám
  • Největším příjemcem dotace budou České Radiokomunikace. Firma přitom značnou část zisku, jenž generuje díky svému dominantnímu postavení na tuzemském trhu, odvádí zahraničnímu majiteli, který sídlí v daňovém ráji
  • Podle veřejně dostupných informací ČRa vyvádí ročně z ČR svému konečnému vlastníkovi sídlícímu v daňovém ráji ostrova Guernsey částku srovnatelnou či dokonce vyšší, než kolik má činit dotace (cca 650 milionů Kč) od státu na přebudování komerční infrastruktury ČRa pro vysílání v normě DVB-T2
  • Domácnosti žádnou finanční dotaci, která by jim kompenzovala problémy vzniklé ukončením TV vysílání v normě DVB-T, nedostanou
  • Návrh části senátorů na uzákonění finanční kompenzace i pro domácnosti Senát nepřijal a promarnil tak příležitost udělat něco prospěšného pro občany ČR. 

 

Více o tématu čtěte ZDE:

Masivní státní dotaci na DVB-T2 má dostat firma ČRa, která své zisky odvádí do zahraničí

Analýza DVB-T2: Konec digitálního televizního vysílání? Ne, jen spravedlnost pro diváky

Nové televizní vysílání DVB-T2 je obestřeno mlhou. Jeho přínosy pro veřejnost jsou nejasné