Přechod na digitální vysílání v nové normě DVB-T2 (HEVC) divákům zřejmě nepřinese bonusy, srovnatelné s výhodami dřívějšího přechodu od analogového na digitální vysílání. Pro příjem kódovaných placených HD stanic jim nebude stačit nákup set-top boxu.

Přechod na nový systém digitálního terestrického vysílání DVB-T2 bude komplikovanější, než vyplývalo z úředních informací. Pokud budou chtít diváci přijímat i zakódované HD stanice komerčních provozovatelů, budou si muset zakoupit nové televizory. Nebude jim stačit nákup nového set-top boxu, protože tato zařízení v sobě nemají slot na dekódovací kartu.

Přechod na novou televizní normu digitálního terestrického vysílání DVB-T2 má být v Česku dokončen v roce 2021, kdy přestane být dostupný signál v dnes používaném standardu DVB-T.

Z hlediska občanů přechod z dnešní normy DVB-T na nový standard vysílání DVB-T2 neznamená jednoduchou změnu vysílací frekvence a pouhé přeladění televizních stanic na ovladači televizoru. Nový standard digitálního terestrického vysílání DVB-T2 (s kódováním HEVC) totiž na drtivé většině dnešních televizorů nelze přijímat.

Domácnosti si tak kvůli přechodu na novou normu budou muset zakoupit nové televizory, ale v mnoha případech si také budou muset zmodernizovat své antény či dokonce pořídit antény zcela nové.

Zachování pozemního digitálního televizního příjmu bude možné řešit i nákupem nového set-top boxu, ale ten dnes zaručí jen příjem nekódovaných stanic. Jako volně dostupné (tedy nekódované) budou v HD kvalitě na novém systému DVB-T2 dostupné zřejmě jen stanice České televize. Ta je však fakticky placených operátorem, neboť za příjem stanic ČT si diváci platí formou povinných koncesionářských poplatků.

Soukromé TV nebudou HD

Soukromí TV provozovatelé dnes v HD kvalitě nevysílají a neplánují to ani v novém standardu pozemního vysílání DVB-T2. Přesněji řečeno, soukromí TV provozovatelé neuvažují o tom, že by kanály v HD kvalitě vysílaly zdarma, tedy v bezplatné, nezakódované podobě.

Pokud se nakonec rozhodnout vysílat své HD kanály v terestrickém systému DVB-T2, pak jen v placené, tedy zakódované podobě. Diváci pak pro příjem HD stanic soukromých provozovatelů budou i v terestrickém vysílání DVB-T2 muset zřejmě použít dekódovací kartu.

Nebude jim tak stačit zakoupení nového set-top boxu, protože tato zařízení zatím sloty na kartu neobsahují.

Naopak, většina nových televizorů nabízených dnes prodejci pro vyslání v novém systému DVB-T2 již takový slot má, což potvrzují i prodejci.

TV pro kódované programy

Veškeré televizory s certifikací DVB-T2, které dnes nabízí Mall.cz, jsou zároveň vybaveny CI+ slotem pro příjem kódovaných programů.

„Každý televizor je tak připraven na případné použití dekódovacího modulu a karty pro příjem placených programů,“ informoval Jan Řezáč, PR manažer společnosti Mall.

Potvrdil dále, že na trhu dnes nejsou dostupné set-top boxy, které by obsahovaly CI+ slot. Běžné set-top boxy však podle něho poslouží většině uživatelů pro příjem neplacených programů.

„Náročnější uživatelé již volí zařízení, které požadované standardy splňují – nejčastěji moderní televizory již právě s CI+ slotem,“ doplnil Řezáč.

Tisková mluvčí společnosti Alza, Patricie Šedivá, informovala, že vybavenost CI+ slotů u dnes prodávaných modelů televizí dosahuje 99 procent.

„V tuto chvíli je těžké predikovat, jaký dekódovací modul a jaká karta budou v kýženém období zapotřebí,“ uvedla k otázce příjmu kódovaného HD signálu v systému DVB-T2.

„Co se týká samostatných DVB-T2 boxů s CI slotem, podle dostupných informací takový nemá aktuálně v nabídce žádný z výrobců. Pevně však doufáme, že pro příjem kanálu v HD kvalitě toto zapotřebí nebude,“ podotkla Šedivá.

Budoucnost v USB

PR manažer Samsungu, David Sahula, řekl, že jejich televizory jsou vedle T2 tuneru vybaveny i CI slotem pro dekodovací karty. Tento slot je podle něho zatím využíván pouze pro kabelový nebo satelitní příjem.

„Může však být využit i pro kódování DVB-T2 signálu, což České Radiokomunikace úspěšně otestovali v rámci DVB-T2 testů v minulých letech,“ podotkl Sahula.

Podle jeho názoru však „budoucnost dekódování placených programů není CI rozhraní, ale USB“.

„Televizory Samsung jsou od roku 2016 technicky připraveny na dekódování přes USB. Zatím však žádný z poskytovatelů televizního signálu tuto možnost nevyužívá a ani o tom nemáme bližší informace,“ dodal.

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE O PŘECHODU NA DVB-T2

  • Přechod na novou digitální normu DVB-T2 má diváky v Česku stát celkem až 5 miliard korun. Podle informací MPO dnes digitální terestrické TV vysílání (v původní normě DVB-T) v nějaké podobě využívá více než 60 procent domácností v ČR.
  • Schválená diginovela uzákoňuje pro České Radiokomunikace a 3 další (mnohem menší) provozovatelé pozemního vysílání nárok na dotaci („finanční kompenzaci nákladů“) ve výši zhruba 650 milionů korun na vybudování infrastruktury pro nový vysílací standard DVB-T2.
  • S tou však bude nutné počkat na souhlas Evropské komise. Ta bude posuzovat, zda se nejedná o nedovolenou veřejnou podporu soukromým firmám.
  • Největším příjemcem dotace budou České Radiokomunikace. Firma přitom značnou část zisku, jenž generuje díky svému dominantnímu postavení na tuzemském trhu, odvádí zahraničnímu majiteli, který sídlí v daňovém ráji.
  • Podle veřejně dostupných informací ČRa vyvádí ročně z ČR svému konečnému vlastníkovi sídlícímu v daňovém ráji ostrova Guernsey částku srovnatelnou či dokonce vyšší, než kolik má činit dotace (cca 650 milionů Kč) od státu na přebudování komerční infrastruktury ČRa pro vysílání v normě DVB-T2.

 

Schválený přechod z dnes využívaného systému DVB-T na normu DVB-T2 (HEVC) divákům zřejmě nepřinese bonusy, srovnatelné s výhodami dřívějšího přechodu od analogového na digitální vysílání.

Jako jediný doposud známý přínos přechodu na DVB-T2 se jeví to, že ČT (jako jediný TV provozovatel) hodlá na nové terestrické platformě vysílat všechny své programy v HD kvalitě.

Proti dnešku tak v DVB-T2 možná přibudou další 2 volně dostupné veřejnoprávní HD kanály; namísto současných tří stanic v HD tak po přechodu na DVB-T2 bude volně dostupných 5 HD stanic České televize… Tím ale přínosy pro diváky končí.

Evidentně nedojde k žádnému revolučnímu televiznímu „skoku vpřed“. Přesto si poplatníci za tento krok zaplatí. Vláda na DVB-T2 plánuje z veřejných zdrojů vynaložit 1 miliardu Kč, z níž celých 650 milionů má jít na dotaci soukromým firmám, jež si za takto získané peníze zmodernizují svoji vysílací infrastrukturu, aniž by z toho významněji profitovali diváci.

O nový typ pozemního digitálního vysílání ve standardu DVB-T2 zatím vůbec neprojevila zájem TV NOVA. Nelze tak vyloučit, že diváci (i když si zakoupí nejmodernější televizory), nebudou moci po spuštění systému DVB-T2 vůbec přijímat stanice této nejsledovanější televize v ČR…

Více o tématu čtěte ZDE:

Nové televizní vysílání DVB-T2 je obestřeno mlhou. Jeho přínosy pro veřejnost jsou nejasné

Televize do šrotu: Schválili DVB-T2. Domácnosti zaplatí 5 miliard, firmám uzákonili dotace

Masivní státní dotaci na DVB-T2 má dostat firma ČRa, která své zisky odvádí do zahraničí