Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Česká pošta nesmí omezit provozní dobu

Státem dotovaný podnik chtěl ušetřit, proto plánoval omezit provozní dobu v 1100 ze svých 3200 poboček. Český telekomunikační úřad to však za nyní platné legislativy nemůže povolit. Pošta se s tím ale nehodlá smířit a hodlá jednat i s představiteli vlády.

Na Slovensku proběhly razie v pekárnách holdingu Agrofert

Antimonopolní úřad podle slovenského deníku SME prošetřuje vliv exministra financí a miliardáře Andreje Babiše (ANO) na výrobu a prodej pečiva na Slovensku. Lídr hnutí ANO dříve oklikou koupil dvě velké pekárny, aby posílil svůj vliv. Hrozí mu pokuta až devět milionů eur (přes čtvrt miliardy korun).

Čína vstoupí do Home Creditu. Do Kellnerova podniku investují přes 7 miliard

Asijský  investiční fond PAG vloží do klíčové firmy nejbohatšího Čecha Petra Kellnera 7,4 miliardy korun.Cílem je připravit vstup čínské pobočky Home Creditu na mezinárodní burzu. Investici v hodnotě několika miliard korun podepíše šéf Home Creditu Jiří Šmejc s čínským investorem na Pražském hradě v přítomnosti prezidenta Miloše Zemana.

Kaufland zvýší mzdy zaměstnancům až o 3 tisíce

Obchodní řetězec Kaufland navýší od 1. srpna mzdy zaměstnanců na provozních pozicích, v logistice a v masozávodu v průměru o 14 procent. V absolutních částkách jde o zvýšení o 1 000 až 3 000 korun hrubého měsíčně.Výši průměrné mzdy společnost nezveřejnila.

ČEZ může utajovat smlouvy. Podnik nemusí poskytnout informace každému, kdo o ně požádá

Ústavní soud dal za pravdu energetické společnosti ČEZ ohledně zákona o svobodném přístupu k informacím. Podnik se od roku 2006 přel se sdružením „V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín“. Tomu společnost odmítala poskytovat informace o palivu používaném v jaderné elektrárně.

(pel)