Sparťan David Lafata vyhrál u soudu spor kvůli daním. Stát mu vrátí více než milion korun. (Foto: FB David Lafata)

Sparťanský fotbalista David Lafata porazil stát a Babišovy finanční úředníky. Sportovec vyhrál spor u soudu kvůli placení daní. Stát mu tak na účet vrátí víc než milion korun, které musel zaplatit jako penále za nesprávné odvedení daní.

Při odvodu daní se Lafata před rokem označil za živnostníka, a odepsal si tak z daní šedesátiprocentní výdajový paušál. Nejedná se o ojedinělý úkaz, v minulosti sportovci takto odváděli daně poměrně často.

Jako živnostníci totiž odvádí na daních méně peněz. Umožňuje jim to nepřesnost v zákoně, kvůli které nelze jednoznačně určit, zda jsou sportovci živnostníci, vykonavatelé svobodného povolání či zaměstnanci.

Lafatův krok však finanční úřad vyhodnotil jako špatný a nařídil mu doplatit přibližně milion korun. To Lafata udělal, zároveň se však obrátil na odvolací finanční ředitelství a následně krajský soud.

Odvolací finanční ředitelství Lafatovo odvolání zamítlo a platební výměry potvrdilo, stejný závěr učinil i krajský soud. Nejvyšší správní soud rozsudek krajského soudu i rozhodnutí odvolacího finančního ředitelství nyní zrušil. Rozsudek je konečný, nejde se proti němu již odvolat.

„Pokud stěžovatel vykonával činnost profesionálního fotbalového hráče jako živnost na základě příslušného živnostenského oprávnění, příjmy z této činnosti představují příjmy ze živnosti podle zákona o daních z příjmů,“ uvedla mluvčí.

Lafata není jediným sportovcem, kterému finanční úřad doměřil daň. Hokejista Tomáš Voráček, který v loňské sezoně působil v Mladé Boleslavi, se bránil proti rozhodnutí berních úředníků žalobou, u krajského soudu v Ostravě ale neuspěl.

(pel)