Evropský parlament odmítá britský návrh o občanech po brexitu, prý je diskriminační. Europoslanci hrozí Velké Británii, že zablokují dohodu o odchodu země z EU.

Evropský parlament chce zablokovat odchod Velké Británie z EU. Představitelé europarlamentu odmítají dohodu s Londýnem, která učiní z obyvatel členských států občany druhé kategorie. Europoslanci to uvedli v dopise adresovaném unijnímu vyjednávači pro brexit Michelu Barnierovi. Evropský parlament může dohodu o brexitu vetovat.

„Evropský parlament si vyhrazuje právo odmítnout jakékoli ujednání, které bude hůře než nyní nakládat s občany EU, a to nehledě na jejich národnost,“ cituje z dopisu britský deník The Guardian.

Autorem dopisu je předák liberálů a europarlamentní koordinátor pro brexit Guy Verhofstadt. Podepsali ho také představitelé europarlamentních skupin lidovců, sociálních demokratů, zelených a levice. Všechny tyto politické skupiny mají v EP pohodlnou 77procentní většinu, takže mohou dohodu o brexitu odmítnout.

Podle BBC v dopise britský návrh garantuje občanům EU méně práv, než jaká mají Britové žijící v EU. BBC řekl, že občané EU v Británii stejně jako Britové žijící v Evropské unii by měli mít zachována stejná práva jako dosud místo toho, aby britská vláda „vymýšlela nový status“.

„Nakonec je to Evropský parlament, kdo řekne ano, nebo ne, a já vám mohu říci, že ne zazní, jestliže práva evropských občanů a taky práva Britů žijících na kontinentu budou ořezána.“

Britský vyjednavač Damian Green zdůraznil, že „základní práva občanů EU budou uchována i po odchodu Británie, a vyzval Verhofstadta, aby si návrh Londýna přečetl, protože umožní třem miliónům občanů EU zůstat v království za stávajících podmínek.

Na konci června britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že chce, aby s občany Evropské unie žijícími v zemi legálně k zatím nestanovenému datu nepřetržitě alespoň pět let bylo i po odchodu Británie z evropského bloku zacházeno jako s Brity – tedy aby měli stejná práva, například pokud jde o lékařskou péči a školství (psali jsme zde).

V Británii jsou asi tři miliony lidí z jiných unijních zemí, jinde v EU pak žije zhruba milion Britů. Europarlament chce, aby práva Britů i občanů EU byla po brexitu stejná a nediskriminační.

(pel)