Premiérka Theresa Mayová chce po brexitu pro občany EU stejná práva jako pro Brity.

Britská premiérka Theresa Mayová slíbila, že Evropané žijící v Británii, se po brexitu nemají čeho bát. Chce, aby se s občany Evropské unie zacházelo stejně jako s Brity. Ve Spojeném království žije a pracuje více než tři miliony občanů zemí EU. Patří k nim i zhruba 40 tisíc Čechů.

Mayová ujistila, že nikdo z těch, kteří v Británii legálně žijí, nebude muset po jejím vystoupení z EU odejít. Poté co ve Spojeném království stráví pět let, získají nárok na trvalý pobyt. Stejné záruky má podle Londýna dostat zhruba milion Britů, kteří žijí na kontinentě.

Lidé z členských zemí EU, kteří nebudou ke stanovenému datu splňovat podmínku pětiletého pobytu, by podle ní měli mít možnost zůstat pět let a poté požádat o postavení „usazené osoby“, tedy o dočasný pobyt, jehož podmínky nebyly zatím upřesněny.

Stanoveno dosud nebylo ani příslušné hraniční datum, o kterém se podle Mayové ještě bude jednat. Nemá to ale být dříve než 29. března 2017 a později než 29. března 2019, tedy mezi oficiálním spuštěním jednání o brexitu a jeho pravděpodobným ukončením.

Lídři ostatních 27 zemí EU ale Mayové v Bruselu na summitu vyčetli, že není dost štědrá. Britská nabídka je „pod našimi očekáváními“, shrnul to předseda Evropské rady Donald Tusk.

Sedmadvacítka chce, aby její občané získali i do budoucna garanci, že o svá práva nepřijdou. K tomu by mohlo dojít, kdyby se Británie po svém vystoupení z EU rozhodla změnit některé zákony, například ty o slučování rodin cizinců.

Unie proto požaduje, aby Evropané v Británii měli možnost odvolat se k Soudnímu dvoru EU jako doposud, pokud by měli pocit, že Londýn jejich práva porušuje.

To je ale pro Británii nepřijatelné. Britští a evropští vyjednavači tak budou v příštích měsících jednat o kompromisu. Práva občanů patří mezi několik problémů, které chce EU vyřešit ještě před tím, než začne s Brity vyjednávat o pravidlech pro vzájemný obchod po brexitu.

(pel)