Do programu na čerpání dotací v celkové výši 11 miliard korun určených k budování vysokorychlostního internetu na venkově se zatím nikdo nepřihlásil.

Dotace na vysokorychlostní internet v celkové výši 11 miliard korun zatím marně čekají na zájemce. Do programu na čerpání dotací určených k budování vysokorychlostního internetu na venkově a dalších „bílých“ místech ČR se zatím nikdo nepřihlásil. Firmy si údajně stěžují na nejasné dotační podmínky. Dotačnímu programu, který Ministerstvo průmyslu vyhlásilo s tříletým zpožděním letos v dubnu, hrozí, že skončí krachem a peníze přislíbené z EU na uvedený účel nebudou moci být použity.  

Upozornil na to server Lupa a informaci ministerstvo potvrdilo Hospodářským novinám.

Stát chce letos rozdělit až 11 miliard korun z evropských dotací na vybudování vysokorychlostního internetu. Veřejná podpora může směřovat pouze do oblastí bez internetového připojení, kde soukromé subjekty s budováním přípojek ani v budoucnu nepočítají.

Podle dřívějšího vyjádření MPO pro BYZNYS NOVINY, měli vysokorychlostní internet dotovaný prostřednictvím Evropské unie dostat lidé žijící v „komerčně neatraktivních“ místech Česka na přelomu let 2018 a 2019.

„Dá se očekávat, že první zájemci budou moci těžit z opravdu vysokorychlostního přístupu k internetu na přelomu let 2018 a 2019. Dotační prostředky jsou vypláceny vždy zpětně,“ prohlásil mluvčí MPO.

Ministerstvo průmyslu a obchodu po zhruba 3 letech příprav vypsalo letos na jaře první část výzvy k čerpání evropských dotací na budování vysokorychlostních internetových sítí na těch místech ČR, kde by se zavedení kvalitního internetu komerčně nevyplatilo.

Celkový objem dotací v této první vlně dosáhne 11 miliard korun. Uzávěrka podávání žádostí pro dotační podporu výstavby a modernizace sítí vysokorychlostního připojení je v září 2017.

Zbývající část peněz ze schválených celkových 14 miliard korun z Operačního programu „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“ chce MPO nabídnout na podzim letošního roku, na základě zájmu z první „dotační vlny“.

Obávané dotace

Podle nejaktuálnějších informací se do dotačního programu na zrychlení internetu na českém venkově zatím nikdo nepřihlásil. Ministerstvo průmyslu, které peníze rozděluje, však upozorňuje, že o peníze lze žádat do konce září, a je prý tedy dostatek času.

Potenciální zájemci o dotaci se však o dotace nehlásí, protože se obávají, že na ně kvůli údajným chybám MPO nedosáhnou.

Podmínkou čerpání peněz bylo vytvoření mapy oblastí určených k dotované stavbě nových sítí. Stát tvorbu mapy ukončil koncem roku 2015, od té doby ale byly postaveny tisíce nových rychlých sítí.

Objevují se však problematické aspekty celého programu, kvůli kterým se například cítí poškozena firma Cetin, která kvůli dokonce zvažuje, že se obrátí se stížností na Evropskou komisi.

Problém je v tom, že velcí poskytovatelé internetu již v řadě oblastí, které by nyní podle „mapy bílých míst“ připadaly v úvahu pro dotovanou výstavbu, již mají postaveny sítě, do kterých investovali vlastní stovky milionů korun.

Může tak docházet k tomu, že se v takových míst dostanou do konfliktu s firmou, která tam začne budovat internetovou síť za peníze z dotačního programu.

Postup Cetinu může čerpání internetových miliard na čas zastavit, pokud by Evropská komise státu nařídilat, aby dotační podmínky přepracoval.

Potenciální žadatelé o dotaci se obávají situace, kdy na základě příslibu dotace vybudují „v bílém místě“ vysokorychlostní internet, ale dotaci pak následně nedostanou proplacenou.

Ministerstvo průmyslu zmíněné výtky považuje za neopodstatněné.

„Vyhlášená dotační výzva je jednoznačná. Úspěšní příjemci se nemusí obávat, že jim peníze nebudou vyplaceny,“ uvedl mluvčí MPO František Kotrba. (sfr)

Více o tématu čtěte zde:

Dotovaný internet za 11 miliard Kč dostanou lidé v neatraktivních místech v roce 2019