Migranty a kvóty bude odbojným členským zemím v dalším půlroce vnucovat Estonsko, která se stane předsednickou zemí EU.

Trpaslík Estonsko bude Česku a dalším středoevropským státům vnucovat migranty a uprchlické kvóty. Estonsko bude v následujícím půlroce předsedat Evropské unii. Estonský premiér Jüri Ratas už odbojným státům pohrozil, že tyto země musí naplnit rozhodnutí o uprchlických kvótách.

Estonsko je bezvýznamný trpaslík s počtem obyvatel na úrovni Prahy (Estonsko má 1,3 miliony obyvatel a svou populací je až 154. na světě). Až do roku 1991 bylo Estonsko pouhou svazovou republikou Svazu sovětských socialistických republik.

Evropská komise před několika dny oznámila, že zahájila řízení vůči Česku, Polsku a Maďarsku kvůli tomu, že nenaplňují kvóty na přerozdělování uprchlíků, které unijní ministři vnitra schválili v roce 2015.

Česko žádné další uprchlíky přijímat nechce bez dohody a jejich dostatečného prověření.

„Toto ujednání (o kvótách) se musí dodržet,“ pohrozil odbojným státům premiér Ratas.

„Když si každá země bude dělat, co se jí zalíbí, pak už nebude žádná EU. Solidarita je velmi důležitá. Estonsko také přijalo uprchlíky z Turecka a Řecka,“ zdůraznil předseda estonské vlády.

Estonsko za jeho pomoc pochválila i německá kancléřka Angela Merkelová, která podporuje sankce vůči státům, jež nepřijímají uprchlíky.

Proti povinnému přerozdělování migrantů se staví všechny země tzv. visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Slovenska, které proti povinnému přijímání migrantů podalo žalobu, se zahájené řízení zatím netýká.

Z celkového počtu přibližně 2600 migrantů, jež mělo Česko přijmout, jich ČR zatím převzala jen 12. (sfr)