Nový volební lídr ČSSD už nechce "daňové peklo" pro chudé. Jeho strana proto v programu navrhuje "peklo" už jen pro ty majetnější. Ostatním slíbila komunismus...

ČSSD schválila Lubomíra Zaorálka jako hlavního volebního lídra a představila svůj program s názvem „Dobrá země pro život“. Zaorálek uvedl, že v Česku dnes panuje „daňový ráj“ pro bohaté a „daňové peklo“ pro ty dole. Strana svým programem chce fakticky zavést komunismus pro méně majetné a další skupiny. Těm majetným chce zvýšit daně. V analytickém článku rozebíráme některé nejzajímavější volební sliby sociální demokracie. 


 

Programové body namířené proti majetnějším občanům a firmám: 

  • U majetků nad 50 milionů Kč chce ČSSD zavést dědickou a darovací daň na úrovni 8 procent a u majetku přesahujícího 100 milionů korun ve výši 15 procent.

Komentář BYZNYS NOVIN: Dědické a darovací daně jsou vrcholnou nemravností. Zdaňovat opětovně majetek, který byl před tím již několikrát v různých podobách zdaněn, je odpudivou úlitbou méně majetným potenciálním voličům ČSSD, které tento majetkový trest vůči bohatším spoluobčanům jistě potěší u srdce…

  • Zavést progresivní zdanění firem s vysokými zisky. Zavést progresivní daň z bankovních aktiv velkých bank.

Komentář BYZNYS NOVIN: Progresivní zdanění firem je opět jen populistickou vějičkou na méně zorientované a méně majetné potenciální voliče strany. Pokud stát firmám sebere více peněz z jejich zisku, firmám budou prostředky logicky chybět a nebudou moci zvyšovat platy a investovat do svého rozvoje. Stát (a politici ČSSD jsou v tom přeborníky) peníze ze zvýšených daní nikdy nedokáže využít tak efektivně, jako firma. Vláda prostředky většinou projí a použije je na expanzi státu, čímž sníží celkový ekonomický potenciál a zabrzdí celkový rozvoj země.

ČSSD by si v tomto bodu měla zamést před vlastním prahem. Tvrdí na jednu stranu, že chce bojovat proti odlivu zisků do zahraničí. Na druhou stranu prosadila mnohasetmilionovou dotaci soukromým a bohatým Českým Radiokomunikacím, jež svému zahraničnímu majiteli do daňového ráje odvádí z Česka ročně stovky milionů korun…

 

Programové body slibující částečný či úplný komunismus a lepší život vybraným skupinám obyvatel (=potenciálním voličům) 

  • Veřejnou železniční a autobusovou dopravu ZDARMA pro děti, žáky, studenty i důchodce nad 65 let strana; ČSSD „nepovažuje za spravedlivé, když lidé doplácejí na to, že v jejich obci není školka, škola nebo nemocnice“

Komentář BYZNYS NOVIN: Klasické kupování voličů za peníze ostatních občanů či firem. V ekonomice neexistuje nic, co by bylo „zdarma“ (snad s výjimkou líbivého ústního slibu). Pokud by vláda ještě více dotovala dopravu (respektive jízdné dopravcům, kteří budou přepravovat pasažéry „zdarma“), musí na to odněkud vzít prostředky. Buď je sebere ostatním občanům (třeba rodičům středoškoláků, kteří pojedou formálně zdarma), firmám a nebo bude dotovat dopravu na dluh, tedy za cenu většího zadlužení státu (tedy příštích generací). „Přínos“ takového postupu je tedy pouze politický a krátkodobý.

  • Sociální demokracie slibuje, že v příštím volebním období stoupne průměrná mzda v ČR přinejmenším na 40 tisíc korun a ta minimální alespoň na 16 tisíc. V případě učitelů má plat vzrůst nejméně na 130 procent průměrné mzdy v zemi.

Komentář BYZNYS NOVIN: Slibovat zvyšování průměrné mzdy je bizarním suplováním role kartářky či osob věštících budoucnost z kávové sedliny. Jistě, ČSSD může hnát platy v ekonomice nahoru tím, že bude masivně zvyšovat platy státním zaměstnancům. Na takové masivní zvyšování platů však musí nejdříve získat prostředky a to opět z kapes ostatních daňových poplatníků a nebo zvyšováním státního dluhu. Takové snahy o umělé navyšování platů deformují ekonomiku a v důsledku vedou ke snižování či stagnaci životní úrovně v zemi. Celkově je zvyšování platů státních zaměstnanců devastující v situaci, kdy stát je předlužen a přežívá jen za cenu kumulování rozpočtových deficitů.

  • ČSSD voličům slibuje, že rozšíří volné vstupy do muzeí, galerií a dalších kulturních institucí.

Komentář BYZNYS NOVIN: Jedná se o klasickou socialistickou propagandu a manipulaci s veřejným míněním. Pokud stát donutí muzea a další instituce vpouštět diváky zdarma, bude jim muset zvýšit dotace, na které si bude muset buď půjčit a nebo vzít více peněz z kapes daňových poplatníků. Tato politika je nezodpovědná jednak morálně (vytvářet dojem, že existuje něco zdarma, je cestou zpět k Marxovi, Engelsovi a Leninovi) a jednak ekonomicky.

  • Všichni pracující by podle ČSSD měli mít právo na pět týdnů dovolené.

Komentář BYZNYS NOVIN: K tomu lze snad jen ironicky podotknout: A proč ne 6 týdnů dovolené? Proč nedají lidem nárok na celých 52 týdnů v roce? Zlý kapitalista to přece rád zaplatí ze svých tučných a bezpracných zisků!

Rozdávat z cizího v důsledku nemůže vést k ničemu dobrému. Pokud budou lidé v ekonomice méně pracovat, vytvoří se méně bohatství, firmy budou mít nižší zisky a stát vybere méně na daních. A nahradit pracovníky na dovolené externí pracovní silou je prakticky nemožné. Nejsou lidi. Například sestry v nemocnicích by mohly vyprávět. Pokud by začaly natvrdo čerpat  5 týdnů dovolené v roce, budou místo nich muset pracovat jejich kolegyně další týden nonstop…

  • ČSSD se znovu pokusí prosadit zákon o sociálním bydlení.

Komentář BYZNYS NOVIN: Bydlení zdarma pro sociálně vyloučené je totální komunismus, který by ještě krutěji deformoval již tak zcela pokřivený trh s bydlením. Chudí nezaměstnaní budou zdarma bydlet v nových bytech (jež vláda zadotuje z peněz daňových poplatníků) postaví, zatímco těžce pracující a relativně slušně vydělávající obyvatelé budou do celý život úmoru dřít na splátku své hypotéky…

Socialisté svou snahou začít masivně stavět nové byty sociálně slabé mimoděk přiznávají, že ani 30 let po listopadové revoluci nevěří v to, že by demokratický systém (řízený sociálně demokratickými stranami všech barev) byl schopen zajistit lidem životní úroveň a podmínky k tomu, aby se sami vlastními silami postarali o své bydlení.

 

Programové body zbavující Česko posledních zbytků suverenity

  • ČSSD chce směřovat k přijetí eura v situaci, kdy to pro něj bude hospodářsky i sociálně výhodné.

Komentář BYZNYS NOVIN: Pokrytecká ČSSD se v tomto bodě ocitá v dichotomické situaci. Na jedné straně je fanaticky eurofilní a přeje si sjednocenou a unifikovanou Evropu řízenou luxusně placenými bruselskými úředníky (mezi kterými se mohou za peníze druhých přiživit a zajistit na život i ti správní politici z Česka). Nemůže proto už z principu odmítnout euro (které vždy bylo, je a bude ryze politickým nástrojem, nástrojem politické unifikace).

Na druhou stranu vidí realitu, v níž jednak zavedení eura nepřineslo žádné hmatatelné výhody (natož rozvoj EU) a v níž občané v Česku se k euru stavějí odmítavě či ambivalentně.

Přístup ČSSD k euru tak ponejvíce připomíná onu mýtickou chytrou horákyni. Reálně však jde o podvod na voličích.